Pääkirjoitus Heli Lehtelä

Häpeän viitan voi vaikka polttaa

Tänä jouluna perinteet muuttuvat. Sukulaisia ei tavata suurin joukoin, eikä joululauluja kokoonnuta laulamaan yhteen.

Urjalalaiset ovat onnekkaita. Kunta ei vielä löydy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartalta, jonne nousevat ne kunnat, joissa on yli 4 tartuntaa. Kunnanjohtaja pääsi taannoin jopa televisiouutisiin kertomaan hyvästä tilanteesta. Parantuneen hygienian johdosta myös Urjalan hoivakodeissa sairastetaan nyt vähemmän kuin aiempina vuosina. Tilanteet kuitenkin myös muuttuvat nopeasti.

Naapurikunnassa Punkalaitumella vahvistettiin ensimmäinen koronatartunta viime viikon lopulla. Koronakartalle naapuri pompsahti jo eilen kuudella tartunnalla sekä reilulla tartutatiheydellä. Punkalaitumen lisäksi toisessa Urjalan naapurikunnassa, Akaassa, on siirretty opetusryhmiä karateeniin ja etäopetukseen. Myös oma perheenjäseneni on karanteenissa.

Se, että tartunnoista tiedotetaan kovin anonyymisti on yksityisyyden suojan nimissä perusteltua. Samalla se kuitenkin salamyhkäisyydessään vahvistaa tartuntoihin liittyvää stigmaa. Olen kuullut testeissä käyneiden pelokasta puhetta siitä, mitä muut ajattelevat, jos itsellä on tartunta ja on sitä myötä tartuttanut muitakin. Testien ja varsinkin tartuntojen päälle laskeutuu häpeän viitta, – täysin suotta. Tämä virus on niin petollinen, että se on päässyt yllättämään myös terveysalan ammattilaiset, jotka ovat suojautuneet parhaan taitonsa mukaan.

Kuten viime viikolla kerroin, Pirkanmaalla on edellytetty joukon hoitajia ja lääkäreitä käyvän normaalisti töissä karanteenistaan huolimatta. Vaikka he olivat hyvin suojautuneita, Rauhaniemen sairaalassa Tampereella on nyt 73 toimintatavan johdosta tullutta tartuntaa ja kaksi potilasta on kuollut.

Nyt on oikein käydä testissä mahdollisimman nopeasti, mikäli huomaa itsellään koronaan viittaavia oireita. Samoin jokaisen, Väinö Linnan lukiolaistenkin, on syytä noudattaa parhaan taitonsa mukaan muitakin meille annettuja ohjeita fyysisestä etäisyydestä, hygieniasta ja maskien käytöstä. Ne ovat ainoa tapa estää viruksen leviämistä.

Asia pitää ottaa vakavasti, mutta mieli on silti hyvä yrittää pitää positiivisena. Keksitään uusia jouluperinteitä, joilla voidaan tuoda hyvää mieltä läheisillemme. Puhelinsoittokin on vanha, mutta ihan pätevä ja turvallinen konsti.

 

 

Paperilehden pääkirjoituksessa Rauhaniemessä tartuntojen saaneiden määräksi sanotaan 65. Luku muuttui jo sen jälkeen, kun lehti lähti painoon 16.12 klo 13.