Kuva: Olavi Arvo Kangas.
luonto (muokattu 28.5.2021) Urjalan Sanomat

Kun petolintu kohtaa saaliseläimen

Luontoon on kehittynyt järjestelmä, johon kuuluvat niin saalistajat kuin saalitkin. Elinkelpoisimmat selviävät ja jatkavat lisääntymistä elonsa aikana.

Martti Vainio

Kesän taituttua ja yhä synkemmäksi muuttuvan syksyn myötä luonto hiljenee talven ajaksi ja vain pieni osa linnuista jää sinnittelemään talven yli.

Keväällä muuttolinnut palaavat, joista osa on kauttakulkumatkalla ja osa jää pesimään.  Alkaa jälleen taistelu elämästä ja kuolemasta. Siinä ohessa kaikki eivät tule toimeen, kuolevat tai joutuvat muiden eläinten saaliiksi. Elinkelpoisimmat selviävät ja jatkavat lisääntymistä elonsa aikana.

Olen ollut onnekas, kun olen nähnyt muutaman kerran petolinnun saalistamassa. Täsmäisku ei onnistunut ja saalis jäi saamatta, vaikka yrittikin vielä hetken. Tarkkaavainen saalis oli onnistunut väistämään.  Petolintujen saalistusmenetelmä perustuu poikkeuksetta yllätykseen. Petolinnut, yleensä kaikki, pitävät huolta että ”kehäraakit” poistetaan. Petolinnut saalistavat runsaita eläinkantoja ja näin ollen pitävät yllä tasapainoa osallaan.  Saalistajien runsaudet vaihtelevat saatavilla olevan saaliin mukaan. Edellä mainittu tapahtuu viiveellä.

Luontoon on kehittynyt järjestelmä, johon kuuluvat niin saalistajat kuin saalitkin. Järjestelmän luomiseen on kulunut miljoonia vuosia. Ihmisen kehitys on ollut osa tätä kokonaisuutta. Luonto jalostaa omalla aikataulullaan eliölajeja, se ei hätäile, se toimii yrityksen ja erehdyksen kautta ja odottaa maltilla, kuka, mikä onnistuu.

Eläinmaailmassa on jokaisella lajilla oma kielensä, jota kaikki kyseisen lajin yksilöt ymmärtävät. Tällä kielellä toimii muun muassa myös eri lajien yhteinen hälytysjärjestelmä, jota kaikki eri lajit osaavat lukea.  Se on hyvin tärkeä.

Eräs laji näiden joukossa, joka aikojen kuluessa kehittyi muita nerokkaammaksi, tietää millainen järjestelmän kuuluisi olla.

Kuuntele videolta miltä kuulostaa, kun varpushaukan lentokykyiset poikaset ääntelevät kerjätäkseen ruokaa.

Äänitiedosto: Martti Vainio. Videon pysäytyskuva: Olavi Arvo Kangas.