Asta Heikkilä on tuore urjalalainen, joka auttaa yrityksessään kivun, stressin tai uniongelmien kanssa painiskelevia. Kursseja ja ohjausta hän toteuttaa nyt myös etänä.
kivunhallinta (muokattu 15.12.2020) Heli Mustonen

Korona-aika teki helsinkiläisestä tosi onnellisen urjalalaisen

Kun kuuntelee hiljattain Helsingistä Urjalaan muuttanutta Asta Heikkilää, tekee mieli väittää, että korona-aika todella pelaa pienten maaseutukuntien pussiin.

Heikkilä kertoo muuttaneensa miehensä kanssa aikaistetusti Urjalaan oman hyvinvoinnin takia.

– Olemme olleet tähän saakka kesäasukkaita ja meidän piti muuttaa tänne eläkepäiviksi, mutta koronatilanne sai vaihtamaan suunnitelmia.

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin koronan saamisen pelosta ei ole Asta Heikkilän kohdalla kyse. Kyse on elämisen helppoudesta maalla.

Pystyy tekemään etätöitä ja samalla nauttimaan ympäröivästä luonnosta. Pystyy myös nauttimaan siitä, että missään ei tarvitse jonottaa eikä kantaa samalla tavalla huolta turvallisuudestaan kuin ruuhkakeskuksissa.

Omien kipujen kautta

Nyt siis entinen ammattikorkeakoulun opettaja tekee työtään Urjalassa. Omat hankalat selkäkivut ovat saaneet opiskelemaan kivunhallintaa ja rentoutusta. Heikkilä ohjaa Tukipunos-yrityksessään pienryhmiä, joissa perehdytään kumpaankin. Samoin hän järjestää aikuisille unikoulukursseja.

– Minulla on ollut nuoruusiästä saakka selkäpulmia. Syksyllä 1999 tilanne muuttui vaikeaksi ja elämä kivuliaaksi.

– Isoista selkärangan leikkauksista huolimatta kivut jäivät osaksi elämääni. Juuri omien pitkällisten kipukokemusten ansiosta minulla on teoreettisen tiedon lisäksi syvällistä ymmärrystä kivun olemuksesta.

Tukipunoksen Asta Heikkilä perusti vuonna 2009. Sitä ennen hän työskenteli 22 vuotta kasvatustieteellisten- ja psykologisten aineiden opettajana sosiaalialan koulutuksessa keskiasteella ja ammattikorkeakoulussa Helsingissä.

Rentoutumista voi opetella

Asta Heikkilä sanoo, että koska ihmisten ongelmat ovat erilaisia, myös ohjaus vaatii erilaisia aikoja. Joillekin riittää yksi ohjauskäynti, jotkut tarvitsevat useamman. Yhtä ainoaa ja oikeaa kaavaa ei ole.

Yhden vinkin hän antaa meille kaikille stressaantuneille ja kiireisille:

– Sovelletussa rentoutuksessa oppii rentoutumaan nopeasti, jopa 20 sekunnissa. Siihen voi riittää yksi hengityskerta, sisään- ja uloshengitys. Kun viet tämän rentoutumisenhetken työpäivän keskelle, saat pieniä lomatuokioita jokaiseen päivääsi. Kehosi, aivosi ja mielesi saavat lepotauon ja voit paremmin, hän sanoo.

Heikkilän mukaan sovellettu rentoutus on myös hyvä kivunhallintamenetelmä. Hänen mukaansa rentoutuksen on todettu auttavan migreenin, jännityspäänsäryn, niska- ja selkäkipujen ja kroonisen kivun hoidossa.

– Kursseiltani ovat saaneet apua fibromyalgian, erilaisten leikkausten jälkeen jättämien kipujen, migreenin ja pitkällisten tuki- ja liikuntaelimistön kipujen kanssa elävät. Nopean rentoutumisen taidon avulla voi jopa estää kipukohtauksen tulon, hän sanoo.

Sovelletun rentoutuksen opettelu aloitetaan istuen, joten kurssi voidaan toteuttaa vaikkapa työpaikan neuvotteluhuoneessa. Myöhemmin harjoituksia tehdään myös seisten ja kävellessä.

– Käytän rentoutumisen taidon oppimisen tehostamiseksi kurssilla myös nlp- ja mindfulness -harjoituksia. Lisäksi keskustelemme ryhmässä paljon kaikenlaista.

– Voimme paneutua ryhmää askarruttaviin teemoihin kuten vaikka univaikeuksiin, kipujen kanssa pärjäämiseen, stressin hallintaan, pelkojen taltuttamiseen, jännityksen lievittämiseen ja ihmissuhteisiin.