Toiminnanjohtaja Katri Uolamo uskoo, että joulunpyhiksi moni tilaa kynttilänviennin omaisensa haudalle. Moni asuu niin kaukana, että ei itse pääse. Kuva: Hanna Juomoja
Nuorten työllistäminen (muokattu 21.12.2020) Heli Mustonen

Haluatko läheisesi haudalle kynttilän palamaan joulunpyhiksi – 4H-nuori tekee sen mielellään

Urjalassa on mahdollisuus tilata 4H-nuori viemään läheisen haudalle kynttilän. Tilaukseen kuuluu kynttilä, joka palaa hieman yli kolme vuorokautta sekä kynttilän vienti että sen siivoaminen pois.

– Kyseessä ei ole uusi palvelu, vaan Urjalan 4H-yhdistys on tarjonnut sitä jo useamman vuoden ajan, kertoo toiminnanjohtaja Katri Uolamo.

– Palvelun avulla pystymme työllistämään nuoria myös talviaikaan, kun yleensä työllistäminen painottuu kesälle. Tällä hetkellä olemme pystyneet työllistämään palveluun kaksi nuorta, mutta olisi hienoa, jos tilauksia tulisi lisää ja saisimme useamman nuoren työllistettyä.

Uolamo kertoo, että moni urjalalaisnuori on ottanut häneen yhteyttä ja ilmoittanut, että haluaisi työllistyä tähän palveluun.

– Tämä on sellainen tehtävä, joka selvästi kiinnostaa nuoria. Joulu näyttää olevan kaikkein suosituin ajankohta, jolle ihmiset tilaavat kynttilöitä. Toiseksi suosituin ajankohta on itsenäisyyspäivä.

Homma toimii käytännössä siis niin, että asiakas tilaa palvelun Urjalan 4H:n nettisivuilla olevan lomakkeen kautta.

– Tilausmäärien mukaan palkkaamme riittävän määrän nuoria viemään kynttilöitä haudoille. Jokaisen palkatun nuoren tulee kuitenkin saada viedä useampi kynttilä, jotta työ on nuorelle mielekästä.

Kynttilä viedään aina jo juhlapyhää edeltävänä päivänä ja se palaa siellä hieman yli kolme vuorokautta. Kun kynttilä on palanut, nuori käy siivoamassa sen pois haudalta.