Työllisyyden kuntakokeilu tarkoittaa käytännössä sitä, että osa TE-keskuksen palveluista siirtyy kuntien hoidettaviksi.
kunnanvaltuusto (muokattu 15.12.2020) Heli Mustonen

Huh, onpa valtuustolla koukeroinen ilta – työllisyyskokeilustakin yli 30 sivua kankeaa sopimustekstiä

Jos joku Urjalan kunnanvaltuutetuista on etukäteen lukenut joka ikisen rivin tämäniltaisesta kokousmateriaalista, niin onneksi olkoon. Pelkästään työllisyyden kuntakokeilusta on yli 30 sivua uuvuttavaa sopimustekstiä, eikä edes mitään sujuvaa arkikieltä.

Kokous alkaa tänään maanantaina kello 19 ja etukäteistietojen mukaan valtuusto aikoo kokoontua perinteisesti koronarajoituksista huolimatta.

Illan sähköisestä paperinivaskasta löytyy työllisyyspykälän lisäksi muun muassa ensi vuoden talousarvio, kaavoituskatsaus ja sidonnaisuusilmoitukset. Niihin etukäteen perehtyessä ei ole ehkä riittänyt yksi kahvipannullinen.

TE-keskuksen tehtäviä siirretään kunnille

Työllisyyden kuntakokeilusta on tarkoitus nuijia pöytään sopimukset, joiden mukaan Urjala lähtee muiden pirkanmaalaiskuntien tavoin kokeilemaan uusia tapoja auttaa työtöntä takaisin työmarkkinoille.

Hallitus antoi kesällä valtioneuvoston esityksen laiksi työllisyyden edistämisen kuntakokeiluista. Laki on tarkoitus hyväksyä vielä nyt joulukuussa.

Kokeilussa osa työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävistä siirretään kuntien tehtäväksi. Kokeilu kestää kesäkuun loppuun vuoteen 2023. Pirkanmaan kunnat aloittavat maaliskuun alussa.

Kaikki palvelut samalle luukulle

Kokeilualueille on tarkoitus siirtää henkilöasiakkaan palvelujen neuvonta, eräät harkinnanvaraisten etuuksien myöntämistä koskevat tehtävät sekä työvoimapoliittisten lausuntojen antaminen.

Yksi tavoite on asiakaslähtöisyyden parantaminen. Työllisyyspalveluiden lisäksi koulutus- sekä sosiaali- ja terveyspalvelut sovitetaan yhteen.

Kohderyhmään kuuluvat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat, joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan sekä kaikki alle 30-vuotiaat ja kaikki maahanmuuttajat sekä vieraskieliset.

Urjalassa koskee 227:ää työnhakijaa

Pirkanmaalla TE-toimisto olisi siirtämässä 171,7 henkilötyövuotta vastaavan määrän virkamiehiä kuntiin. Urjalan osuus siirtyvästä henkilöstöstä on yksi henkilötyövuosi. Kunnat ovat itse määrittäneet TE-toimistosta siirtyvän henkilöstön tehtävät kokeilussa.

Pirkanmaan kuntien vastuulle siirtyisi kokeilussa yhteensä noin 30 000 asiakasta. Urjalan osuus asiakasmäärästä on 227 henkilöä. Asiakasmääräarvio perustuu lokakuun 2020 tietoihin.

Kunnan palveluihin siirtyville urjalalaisille työnhakijoille ilmoitetaan siirrosta henkilökohtaisesti kirjeellä.