Lasin työstäminen puhaltamalla on ollut Nuutajärven lasikylän tavaramerkki ja punainen lanka vuosisatojen ajan. Marja-Leena Salo haluaa säilyttää kylän tarinat tulevillekin polville.
nuutajärvi Heli Lehtelä

”Löysin ultrakiinnostavan mapin”, Marja-Leena Salo perehtyy Nuutajärven lasikylän salaisuuksiin apurahan turvin

Urjalassa, Nuutajärven lasikylässä, asuva Marja-Leena Salo on saanut Suomen tietokirjailijoiden 4000 euron apurahan. Apuraha on myönnetty tietokirjan käsikirjoitustyön aikaisiin elinkustannuksiin, ei itse työstä aiheutuviin kuluihin. Salo aikoo kirjoittaa Lasintekijöiden kylä – tarinoita Nuutajärveltä -nimisen kirjan. Kirja on järjestyksessä neljäs Salon Nuutajärvi-aiheisista teoksista.

”Löysin ultramielenkiintoisen, homeenhajuisen mapin”

– Kaikki Nuutajärvi-kirjani on kirjoitettu hieman eri näkökulmista. Uudessa kirjassani tavallaan palaan ensimmäiseen niistä, Pruukin raitilta -kirjaan. Laajennan ja täsmennän aika lailla sen maailmaa.

Pruukin raitilla kirja pohjautui 20 henkilön muisteluihin, ja muistelua tehtiin parin vuoden ajan ryhmäkokoontumisissa.

– Nyt kirja on loppuunmyyty, mutta tarinoille on kuitenkin kysyntää. Toisaalta olen löytänyt Pruukin raitilta-kirjan ilmestymisen jälkeen useille, valtavan mielenkiintoisille lähteille, jotka nyt tuon mukaan tähän uuteen kirjaan. Löysin esimerkiksi ultramielenkiintoisen mapin lasiuunin alta. Tässä homeenhajuisessa mapissa oli muistiinpanoja vuodelta 1943, jolloin suunniteltiin valtavan suuria 150-vuotisjuhlia Nuutajärvelle. Juhlapäivällisille osallistui 200 henkilöä valtionjohtoa myöten, vaikka elettiin pula-aikaa.

Lasintekijöiden kylä – tarinoita Nuutajärveltä tulee siis olemaan tarinallinen kirja. Tarinat alkavat aivan perustajajäsenistä, mutta jatkuvat muistinkantaman päähän.

– Olen löytänyt myös ainakin itselleni aivan uutta tietoa Helanderin puhaltajaveljeksistä, jotka sittemmin perustivat Humppilan lasin, Salo paljastaa ja toteaa, ettei menneisyys ole vain pölyä, vaan arvokasta siksi, että uutta rakennetaan menneisyyden pohjalle.

– Nuutajärvellä suunnataan nyt vahvasti kohti uutta, ja siksikin haluan saada historiaa talteen, koska tiedän, että muut eivät siihen nyt ehdi keskittyä.

Salo kertoo pyrkivänsä saamaan uuden kirjansa käsikirjoituksen valmiiksi kevään aikana. Vasta sitten alkaa kustantajan etsiminen.

– En halua nyt kahlita kirjoittamistani ja kustantajan etsimisellä. Tärkeintä on saada tarinat talteen, hän toteaa.

Tietokirjoja on tulossa nyt runsaasti markkinoille

Suomen tietokirjailijat ry teki päätöksen apurahansaajista kokouksessaan 10. joulukuuta 2020 ja jakoi apurahoina 1 899 500 euroa yhteensä 493 hakijalle. Yhdistys jakaa apurahoja luovaan tietokirjalliseen työskentelyyn kaksi kertaa vuodessa. Hakemuksia lähetettiin syksyn haussa yhteensä 805. Apurahoja jaettiin tänä syksynä ennätysmäärä.

Apurahapäätökset valmisteli Suomen tietokirjailijat ry:n apurahatoimikunta, jonka puheenjohtajana toimii Joel Kuortti. Toimikunnan jäsenet ovat Juhana Aunesluoma, Paula Havaste, Kai Myrberg, Kaija Vuorio sekä sihteerinä yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Suomen tietokirjailijat ry:n apurahat rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.