Olavi Rissanen on hoitanut Urjalan seurakunnan videolähetykset onnistuneesti, vaikka aiempaa kokemusta asiasta ei ollut.
Joulukirkko Heli Lehtelä

Perinteisen joulukirkon kohtalo on avoinna – kirkkoon ei välttämättä pääse aattona ja joulupäivänä

– Nykyiset koronarajoitukset ovat voimassa näillä näkymin maanantaihin 21. joulukuuta saakka. Vielä emme siis tiedä järjestetäänkö jouluaattoiltana ja joulupäivän aamuna jumalanpalveluksia perinteiseen tapaan, toteaa Urjalan kirkkoherrana toimiva Auni Kaipia.

Seurakunnilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää jumalanpalvelus joka sunnuntai, ja siksi jumalanpalveluksia alettiin striimata verkossa suorina lähetyksinä keväällä, kun kaikki olivat pandemian vuoksi eristyksissä.

Laki ei siis ulotu jouluaattoon, joka on torstai ja joulupäivään on perjantai.

– Joka tapauksessa jonkinlainen lähetys näinä päivinä tullaan tekemään Urjalan seurakunnasta, mutta en vielä tiedä, onko se valmiiksi nauhoitettu vaiko suora. Tietysti on mahdollista, että tilanne vielä muuttuu paremmaksi niin, että sellainenkin jumalanpalvelus voi olla mahdollinen, että ihmiset saisivat tulla paikan päälle. Seuraamme tilannetta ja sen mukaan mennään, Kaipia toteaa.

Seurakuntapastorista kuoriutui tekniikkavelho

Urjalan seurakunnan facebookissa lähetettyjen striimauksien teknisenä velhona on häärinyt seurakuntapastori Olavi Rissanen.

– Kyllä keväällä tuntui aikamoiselta haasteelta ottaa selvää, miten striimaukset saadaan aikaiseksi. Seurakunnilla on yhteinen facebook-ryhmä, jonne tuli vinkkejä muutamalta striimauksia jo tehneeltä. Sen pohjalta lähdin kokeilemaan asioita, Rissanen kertoo.

Hän on pystyttänyt striimausta varten studion urkuparvelle. Sieltä löytyy aivan tavallinen toimistoläppäri, jalustalla seisova järjestelmäkamera ja muutama näyttö. Tällä kalustolla mikrofonilla ja äänikortilla vahvistettuna homma sujuu.

– Keväällä lähetysten tekemiseen tuli lopulta jo rutiini ja ne alkoivat sujua ihan mukavasti. Nyt välissä striimauksia ei tehty. Kyllä ennen itsenäisyyspäivän jumalanpalvelusta, pitkän tauon jälkeen, taas jännitti homman sujuminen.

Joka toinen kirkon penkkirivi on suljettu narulla turvavälien säilyttämisen vuoksi. Narut on jätetty paikoilleen odottamaan parempia aikoja, vaikka toistaiseksi jumalanpalveluksiin ei pidäkään mennä paikan päälle.

Tänä sunnuntaina Rissanen käynnistää ensin Urjalan seurakunnan facebook-kanavalla näkyvän striimauksen, ja menee sitten itse toimittamaan jumalanpalveluksen.

– Täytyy tullaa ajoissa paikalle varmistamaan, että kaikki sujuu, hän toteaa.