Tämä näkyy tulee poistumaan. Esimerkiksi Elenialla on jo puolet verkosta maanalaisissa kaapeleissa.
sähkönhinta Heli Mustonen

Elenian siirtohinta Suomen 9.korkein

Suomessa on 77 sähkön jakeluyhtiötä. Verkon omistajana ne pystyvät toimimaan omalla alueellaan monopoliasemassa sähkönjakelussa. Urjalassa sähköä jakaa Elenia, jolla on noin 430 000 asiakasta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla.

Yle:n vertailussa Elenialla on maan 9.korkein siirtohinta. Marraskuussa Elenia ilmoitti julkisuudessa, että se ei aio nostaa siirtohintaa lähitulevaisuudessa.

Yleisesti sähkön siirtohinta on korkeampi haja-asutusalueella kuin kaupungeissa. Sähkön siirtohinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa 30 prosenttia.

Hintoja on nostanut viisi vuotta sitten tehty valvontamallin muutos. Se vaikutti verkkoyhtiöiden sallittuun liikevaihtoon ja sitä kautta siirtohintoihin. Yhtiöt ovat perustelleet hinnannousua sähköverkkoon tehdyillä investoinneilla.

Elenia on siirtänyt ison osan sähköverkkoaan maanalaisiin kaapeleihin viime vuosina. Tällä hetkellä noin puolet sen verkosta on kaapeleissa turvassa myrskytuhoilta.

Elenia kuuluu Caruna Oy:n ja Helen Oy:n kanssa Suomen suurimpiin jakeluverkkoyhtiöihin. Kolmikon osuus koko maan sähkönjakelusta on yli 40 prosenttia.