Yhtenäiskoulun kotitalousluokassa kävi torstaiaamuna vilske, kun ryhmä kahdeksasluokkalaisia hääräsi innoissaan patojen, kattiloiden ja paistinpannujen ääressä. Normaaliin kotitaloustuntiin lisämausteensa toivat lahjoituksena saadut raaka-aineet, joiden turvin päästiin kokkaamaan normaalia hieman hienompi annos.
MTK lahjoitti raaka-aineet
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on ollut tänä vuonna tukemassa koululaistyötä uudella Kokkaa kotimaista -kampanjallaan. Kampanjassa paikalliset MTK-yhdistykset toimittavat yhdessä keskusjärjestön kanssa kouluille kotimaisia raaka-aineita sisältävän ruokakassin, jonka sisällöstä oppilaat pääsivät valmistamaan aterian.
Yhtenäiskoululla kokattiin torstaina naudan sisäpaistia, hasselbackan uunijuureksia, porkkana-pinaattilettuja ja kaurajauhiskastiketta. Aterian kruunasivat vadelmainen kääretorttu ja suolakinuskikastike.
Opettaja Taina Nummi oli tyytyväinen oppilaisiinsa sekä MTK-Urjalan toimittamiin raaka-aineisiin.
– Ei meillä yleensä ole ollut vastaavia aineksia: tämä oli meille poikkeuksellinen mahdollisuus, ja sen näki jo oppilaidenkin innosta, Nummi kiittelee.
Korona saa kokit keittiöön
90-luvun puolivälistä saakka kotitalousopettajana työskennellyt Nummi kertoo oppilaiden arvostavan kotitaloutta kouluaineena. Neuvoja tunneilla satelee, mutta liikaa opettaja ei oppilaiden puolesta tee:
– Enhän ole sitten heidän kotonaankaan auttamassa. Tärkeää on, että nuoret oppivat itse tekemään ruokaa ja huoltamaan kotia.
Kotitalousopettaja huomauttaa, että keittiössä puuhailu voi olla myös tärkeää perheen yhteistä aikaa – ehkä varsinkin poikkeusaikana.
– Varsinkin tänä aikana ruoanvalmistus ja leipominen luo turvallisuuden tunnetta ja lisää yhteistä tekemistä. Aina ei tarvitse tehdä viimeisen päälle: kun ruokaa tehdään lisäämällä mukaan tunnetta, intoa ja yhteistä tekemistä, on lopputulos hyvä, Nummi vakuuttaa.