– Virhe on hallintokeskuksen, joten vastuu asiassa on allekirjoittaneella, totesi hallinto- ja talousjohtaja Terhi Källi valtuutetuille maanantaina, kun kokousmateriaalin puuttuminen huomattiin.
kunnallishallinto (muokattu 2.12.2020) Minna Mäkelä

Terhi Källi Ruoveden hallintojohtajaksi

Urjalan uusi kunnanjohtaja Annu Kuusisto aloittaa työnsä vuodenvaihteessa tilanteessa, jossa viereinen työhuone tyhjenee tammikuun aikana.

Urjalan hallinto- ja talousjohtaja Terhi Källi valittiin maanantai-iltana Ruoveden kunnan uudeksi hallintojohtajaksi.

Källiä esitti virkaan yksimielisesti kunnanhallitus. Valtuustossa Källin valinta meni odotettujen askelmerkkien mukaan niin ikään yksimielisesti.

Källi oli ehdolla kunnanjohtajaksi

Terhi Källi oli aiemmin tänä vuonna ehdolla Urjalan kunnanjohtajaksi. Kunnanvaltuusto äänesti virkaan selvin luvuin Annu Kuusiston.

Terhi Källi kommentoi maanantaina Urjalan Sanomille odottavansa valitusajan loppuun ennen kuin sanoo itsensä irti. Hänellä on kuukauden irtisanoutumisaika.

– Olen sopinut Annu Kuusiston kanssa kahdenkeskisen tapaamisen ensi viikolle, jolloin käyn tätäkin asiaa hänen kanssaan läpi. Oma alustava ajatukseni on, että tekisin tammikuun vielä paria päivää viikossa täällä Urjalassa ja pitäisin lomia pois ja kävisin perehtymässä muutamana päivänä Ruovedellä. Helmikuun alusta aloittaisin uudessa virassa, Terhi Källi sanoo.

”Sijaista ei kunnantalolta löydy”

Väistyvä kunnanjohtaja Hannu Maijala kommentoi lyhyesti, että kunnantalon sisältä ei hallinto- ja talousjohtajalle sijaista helpolla löydy, joten kunta joutuu hankalaan välitilaan useammaksi kuukaudeksi.

Käytännössä virassa on Urjalassa uusi vakituinen tekijä ehkä kesän kynnyksellä, samaan aikaan, kun uusi kunnanvaltuusto aloittaa työnsä.

Oma lukunsa on kevään kuntavaalien järjestäminen. Urjalassa vaaleista on vastannut hallinto- ja talousjohtaja.

– Vaalit on tarkka paikka, virheitä ei saa tulla. Urjalan ei pidä näkyä iltauutisissa.

Hannu Maijala jatkaa, että kesäkuussa Urjalassa on ennennäkemätön tilanne, kun pitäjässä on uusi kunnanjohtaja, uusi hallinto- ja talousjohtaja sekä uusi valtuusto, jossa ei välttämättä edes ole enää mukana kaikkia tämän hetken keskeisiä kuntapoliitikkoja.

Muun muassa parikymmentä vuotta mukana ollut kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen nykyinen puheenjohtaja Reijo Kuljuntausta (sd) ei enää asetu ehdolle keväällä.Valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Mervi Laine (sd) vahvistaa myös paikallislehdelle, ettei hän ole mukana kevään kuntavaaleissa.

Reijo Kuljuntausta toteaa, että jotain hyvää nykytilanteessa on: ensi vuoden talousarvio ja taloussuunnitelmat kahdelle seuraavalle vuodelle ovat kunnanvaltuuston sinettiä vaille. Talouskuvioista päätetään joulukuun 14. päivänä.

Hän jatkaa, että Terhi Källin on siirrettävä ennen lähtöään paljon tietoa Annu Kuusistolle, jotta tämä voi puolestaan siirtää tietoa tulevalle hallinto- ja talousjohtajalle.

– Hakuprosessi voi käynnistyä tammikuussa sen jälkeen, kun Terhi Källi on irtisanoutunut.

Kuljuntausta luottaa Annu Kuusistoon, että hän huolehtii tarvittaessa myös hallinto- ja talousjohtajan tehtävistä alkuvuonna. Kuntavaaleissa hän luottaa vaalilautakunnan kokemukseen.

”Väliaikaisratkaisukin löytyy”

Annu Kuusisto pitää luonnollisena, että ihmiset siirtyvät työelämässä eteenpäin, ja tilanteet muuttuvat. Hän uskoo, että vaihto tapahtuu saattaen hyvässä yhteisymmärryksessä Terhi Källin kanssa.

Tarvittaessa Kuusisto on valmis olemaan alkuvuoden myös hallinto- ja talousjohtaja, mutta uskoo, että töihin saadaan jo Källin irtisanomisajan aikana väliaikainen työntekijä.

– Vakituisen viranhaltijan rekrytointi on tehtävä huolella.