– Asiakkailta on tullut kiitosta etenkin siitä, että puhelimeen vastaavat tutut työntekijät ja asiakkaan asioiden hoito alkaa heti, ylilääkäri Tiina Määttä kertoo. Arkistokuva.
terveyskeskuspilotti (muokattu 2.12.2020) Heli Mustonen

”Urjalan terveysaseman henkilöstöä voi vain ihailla” – ylilääkäri kehuu urjalalaisia tiskin molemmin puolin

Oman työnsä parhaita kehittäjiä. Itseohjautuvia. Tosi ihania johdettavia. Hyviä kestämään kovia paineita.

Kuinka usein terveyskeskusuutisen voi aloittaa näin?  Ei välttämättä monesti, mutta ylilääkäri Tiina Määttä sanoo, että Urjalan terveysasemalla kaikki tuo on totta.

Urjalassa aloitettiin kuusi viikkoa sitten pilottihanke. Sen aikana on ajettu sisään uusi toimintamalli palvella asiakkaita.

Tavoitteena on ollut, että asiakas saa aikaisempaa nopeammin apua. Ihan ensiksi otettiin käyttöön Urjalan oma ajanvarauksen puhelinnumero. Akaan ja Urjalan yhteinen numero poistui.

Samalla on pyritty hoitamaan potilaan asiat heti saman päivän aikana. Joko ne ovat selvinneet heti ensimmäisessä puhelussa tai sitten asiakkaalle on soitettu päivän aikana takaisin.

– Takaisinsoitto on tullut, kun hoitaja on selvittänyt asiaa lääkärin kanssa ja ohjelmoinut vaikkapa tarpeellisia tutkimuksia, Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen ylilääkäri Tiina Määttä kertoo.

– Alkuun puhelut ruuhkautuivat, mutta uusi malli on kuitenkin poistanut asiakkaan ”luukuttelun” ihmiseltä toiselle.

”Toivomme yhä palautetta”

Kuutisen viikkoa sitten Määttä sanoi haastattelussa, että uskoo mallin toimivan, koska Urjalassa on hyvät työntekijät, jotka tuntevat asiakkaat. Ennustus osui oikeaan.

– Olemme keränneet asiakkailtamme palautetta puheluiden päätteeksi. Palaute on ollut vähän liiankin hyvää, Määttä sanoo iloisena.

– Toivomme vieläkin mielipiteitä siitä, mikä ei ole mennyt hyvin, niin pääsemme kehittämään mallia edelleen, hän sanoo.

Asiakkailta on tullut kiitosta nimenomaan siitä, että puhelimeen vastaavat tutut työntekijät ja asiakkaan asioiden hoito alkaa heti.

Määttä sanoo, että henkilöstö on ollut kovassa paineessa, sillä alkuun uusi malli aiheutti ”kysyntätukoksen”.  Puheluita tuli paljon, ja välillä on ollut päiviä, jolloin henkilöstöstä joku on sairastunut ja kaikki ovat joustaneet.

– Tässä kohtaa kiitän myös asiakkaita. Urjalassa asiakkailla on sellainen me-henki ja yhdessä tekemisen meininki. Ei hötkyillä, vaan arvostetaan omaa lähipalvelua ja osoitetaan se.