Juha Paija rapsutti possuja kesällä 2015. Arkistokuva.
joulu (muokattu 2.12.2020) Heli Mustonen

Paijan tilamyymälä myynyt 1-2 peuraa viikoittain: nyt peuranliha tekee joulukuussa tilaa kinkulle

Moni urjalalainen on kaivannut paikallista peuranlihaa kauppoihin. Yrittäjä Juha Paija kertoo, että heidän tilamyymälässään sitä on ollutkin nyt viikoittain saatavissa 1-2 peuran verran.

– Nyt joulukuussa emme ota enää isompaa erää myyntiin, kun alkaa kinkkusesonki. Mutta tammikuussa ehkä sitten taas.

Paijan mukaan korona on tuonut sen verran muutoksia kinkkusesonkiin, että kinkut myydään nyt yhä enemmän yksityisille asiakkaille. Juhlapaikat ja ravintolat eivät tilaa tällä hetkellä isoja määriä koronarajoitusten vuoksi.

– Palaamme siinä mielessä kevään tunnelmiin, kun rajoituksia tuli taas voimaan.

Paija toimittaa lihatuotteita myös Akaan lähiruokarenkaaseen, joka toimii Facebookin kautta. Se on tarkoitettu akaalaisille, jotka haluavat ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajalta.

Ryhmässä on noin 1 800 kuluttajaa ja jäseneksi pääsee anomalla Facebookissa jäsenyyttä. Lähiruokapiirin kautta myydään suoraan tiloilta monenlaisia ruokatuotteita.

4-5 kilon pallo suosittu

Juha Paijan mukaan perinteinen luullinen kinkku menettää joka vuosi suosiotaan, sillä ihmiset haluavat potkallisen juhlakinkun tai kokonaan luuttoman kinkun.

– Sellainen 4-5 kilon pallo on nyt suosittu. Ja se on ihan hyvä asia, sillä ihmiselle ei tule kinkkuähkyä. Tammi- ja helmikuussakin myydään vielä kinkkua, kun siihen jää pieni nälkä.

Paijan omassa perheessä kinkku paistetaan 75 asteeseen, odotetaan hetki uunista ottamisen jälkeen, poistetaan verkko ja syödään.

– Me ei tykätä kuivasta kinkusta. Minun mielestäni kinkku on parasta silloin, kun se on juuri uunista otettu ja lämmin.