Kirjailija Veera Nieminen (vas.) sekä kaikki palkitut: kolmannen sijan jakaneet Hanna Takalo ja Marianne Ainosvuo, voittaja Anu Köyhäjoki-Järvinen sekä toiseksi tullut Liisa Neronen.
kirjoituskilpailu (muokattu 2.12.2020) Urjalan Sanomat

Hevonen sodassa vei voiton – Väinö Linnan seura jakoi kirjoituskilpailunsa palkinnot

Väinö Linnan seura järjesti yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston ja Pirkkalaiskirjailijat ry:n kanssa Elävä Linna -teemaisen kirjoituskilpailun, jonka palkinnot jaettiin tänään Tampereen kirjafestareilla.

Kilpailun voiton ja 2 500 euron palkinnon sai Anu Köyhäjoki-Järvinen pienoisnovellillaan ”Punaista ja valkoista”, joka sijoittuu sotamaisemaan. Tekstissä syvennytään hevosen kohtaloa sodassa ja tuodaan hevosen kautta näkökulma Linnallekin tuttuun sotamaisemaan. Tuomaristo luonnehti tekstiä kerronnaltaan koskettavaksi, kirjoittaja kuvaa novellissaan hevosen omanlaisenaan olentona sekä kirjoittaa psykologisella tarkkuudella hevosen hoidosta sotatilanteessa. Tuomariston mukaan myös hevosen ja eläinlääkärin suhde oli koskettava.

Runo antaa äänen Aunelle

Toiseksi sijoittui sastamalalainen Liisa Neronen runollaan ”Aunen laulu”, joka antaa äänen Täällä Pohjantähden alla -trilogiasta tutulle Aune Leppäselle. Tuomariston mukaan selkeästi rajattu rooliruno maalaa nopein vedoin sosiaaliset konfliktit ja sisäisen kokemuksen niiden keskellä ja tuo ne esiin balladimaisella rytmillä ja toistolla.

Kolmas palkinto jaettiin kahden kirjoittajan kesken ja se myönnettiin tamperelaiselle Marianne Ainosvuolle novellista ”Finlaysonin viimeinen tehtävä” ja sastamalalaiselle Hanna Takalolle tämän novellista ”Sinulle”, joka käsittelee miesten välistä rakkautta sodassa.

Kilpailuun osallistui yhteensä 30 kirjoittajaa. Kilpailuteksteissä kirjoitettiin muun muassa fiktiivisiä tutkielmia Linnan teosten hengessä, inspiraatiota oli haettu erityisesti Linnan tunnetuimmista teoksista. Useissa teksteissä myös kunnioitettiin Linnan sisältöä antamalla Linnan hahmoille uusi elämä tai tuomalla tekstiin Linna-sitaatteja.

Kirjoituskilpailun palkintolautakuntaan kuuluivat kirjailija Jonimatti Joutsijärvi, kirjailija Veera Nieminen ja kirjallisuudentutkija Outi Oja.

Väinö Linnan seuran puheenjohtaja Heidi Rytky kiitti kaikkia kilpailuun osallistuneita.