Hannes Koivula myöntää, että omaishoitajien asioihin tai heidän tilanteeseensa ei ole otettu mitään kantaa. Tärkeässä roolissa olevat ihmiset pitäisi kuitenkin voida ottaa huomioon. – Anonyymi kysely pitäisi sielläkin teettää.
Vanhus- ja vammaisneuvosto (muokattu 2.12.2020) Minna Mäkelä

”Aikaan ei ole saatu juuri mitään”

Urjalan vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja sanoo suoraan, että tähän mennessä neuvosto ei ole Urjalassa saanut aikaan juuri mitään. Hannes Koivula potee huonoa omaatuntoa, sillä neuvosto on ollut kauden aikana kädetön.

Vanhusneuvosto muuttui syksyllä vanhus- ja vammaisneuvostoksi, ja sen myötä neuvoston kokoonpano kasvoi kolmella jäsenellä. Koivula on ilahtunut erityisesti kahdesta nuoresta jäsenestä. He ovat tarttuneet heti myös tiedottamiseen ja perustaneet neuvostolle oman sivuston Facebookiin.

Puheenjohtajalla on monia asioita, jotka kaihertavat mieltä.

Ensimmäisenä on Urjalan kahden, yksityisen hoivakodin valvonta, ja valvontakäynneistä tehdyt raportit. Koivula sanoo, että neuvoston pitäisi saada niistä tieto automaattisesti perusturvajohtajalta eikä pahitteeksi olisi, vaikka neuvoston jäsen olisi mukana tarkastuskäynnillä.

– Minulla on käsitys, että kaikki on hoivakodeissa hyvin, mutta onko se totta?

Anonyymi kysely toisi tietoa

Koronaepidemia on tehnyt tehtävänsä rajoittaen ja hidastaen kaikkea tekemistä. Yhteydenpito muiden kuntien kanssa on takunnut, koska kasvokkain tapaaminen on ollut mahdotonta ja välineet verkkotapaamisiin ovat puutteelliset.

Koivula kuitenkin haluaa yhteistoimintaa muiden neuvostojen kanssa. Hän sanoo esimerkkinä, että Pirkanmaalla hoivakotien toiminnasta voisi saada luotettavaa tietoa niiden henkilökunnalle tehtävällä kyselyllä, johon voisi vastata anonyymisti.

Yhteydenotot harvassa

Neuvoston olemassaolon aikana Koivula on havainnut, että kuntalaiset eivät ota juuri yhteyttä tai esitä toiveita.

Keväällä silloin vielä pelkkänä vanhusneuvostona toiminut elin kertoi itsestään kuntalaisille tiedotteella, joka jaettiin jokaiseen talouteen. Ihan kaikkialle osittain talkoina tehty jakelu ei kuitenkaan ylettänyt.

Koivulaa harmittaa, että nuorisovaltuusto ei lopulta ollut esitteessä mukana, vaikka niin oli puhuttu.

Parempia palveluita

Hannes Koivula palaa useampaan kertaan huoleen tiedonsaannista ja ikäihmisten yhdenvertaisuudesta muiden kuntalaisten kanssa. Hän peräänkuuluttaa esimerkiksi pankeilta verkkopalveluita, jotka olisivat selkeitä ja toimisivat ilman liikkuvia mainoksia, jotka häiritsevät käyttäjää, jolla saattaa olla muutenkin täysi työ osata toimia verkossa.

Puheenjohtaja luottaa paikallislehteen tiedonvälittäjänä.

– Kunnan pitäisi tiedottaa lehdessä muun muassa hoivakotien maksuista. Kentällä on monenlaista tietoa.

Kolme keskeistä teemaa

Vanhus- ja vammaisneuvoston yksi kolmesta uudesta jäsenestä Toni Leander listaa kolme kärkiteemaa, jotka ovat tapetilla juuri nyt.

– Valtakunnan tasolla vammaisten henkilökohtaisen avun kilpailutus, palvelun kattavuus ja tasa-arvoisuus Urjalan tyyppisen kunnan näkökulmasta. Toisena omaishoitajien hyvinvointi ja jaksaminen. Kolmas asia on kehitysvammaisten tasa-arvoinen mahdollisuus käydä töissä ja saada työstä palkkaa.

Leander toteaa, että korona haastaa palveluita ja ihmisiltä kysytään Urjalassa, miten he voivat.

– Olemme jo perustaneet viimeisen neuvoston kokouksen jälkeen vanhus- ja vammaisneuvoston Facebook-sivun. Kävijöitä on ollut muutamassa viikossa parituhatta.

Leander sanoo, että neuvoston pitää hyödyntää useita tiedotuskanavia saavuttaakseen kuntalaiset ja voidakseen välittää tarvittavaa tietoa tasapuolisesti.