Urjalan Menosiin chiliyrittäjä Jukka Laitila muutti kesällä. Alunperin hän on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Oulun korkeudelta. Kuva: Pekka Mustonen
yrittäjyys (muokattu 2.12.2020) Urjalan Sanomat

Espanjalaiset sanoivat alaskanhuskyja rumiksi: syntyikin oiva nimi urjalalaiselle chilikaupalle

Tummanpuhuva ja tyylikäs sisustus houkuttaa astumaan sisään Ugly dog ranch -kauppaan Nuutajärven lasikylässä. Tiskin takana palvelee yrittäjä Jukka Laitila, jonka hymy on yllättävän valoisa näin pimeässä marraskuussa.

Tyytyväisyyteen on syynsä. Marraskuun 13. päivänä ovensa avannut kauppa on otettu Nuutajärvellä mukavasti vastaan.

– Parasta on ollut ihmisten suhtautuminen. Asiakkaat tuntuvat pitävän, kun on aitoja tuotteita, eikä mitään uutteista tehtyjä. Päätuotteemme ovat chilikastikkeet, joista yksi suosituimpia on valkosipulinen chilikastike.

Kastikkeiden lisäksi hyllyistä löytyy myös mausteita, valmiita mausteseoksia, sinappeja, hilloja, erilaisia teelaatuja ja pakastekuivattuja marjoja.

90-prosenttisesti itsetehtyjä

Jukka Laitila ja puolisonsa Sini Ampuja valmistavat myytävät tuotteet 90-prosenttisesti itse. Kaikki on lähtenyt omasta chiliharrastuksesta.

– Olemme harrastaneet chilejä toistakymmentä vuotta ja kehittäneet omia tuotteita sitä mukaa.

– Tähän saakka olemme kiertäneet tuotteiden kanssa markkinoita, etenkin keskiaikamarkkinoita. Mutta nyt kun sisämarkkinat menivät kiinni, niin pelkät ulkomarkkinat kesäisin eivät riitä.

Urjalassa Ugly dog ranchin chilituotteet olivat ensimmäistä kertaa esillä Pölkinvuoressa, jossa Laitila oli mukana kesämarkkinoilla. Tuotteita on jälleenmyynnissä myös Pölkinvuoren kesämyymälässä.

Alaskanhuskyt jäivät työttömiksi

Mutta ennen kuin mennään yhtään pitemmälle, on ihan pakko kysyä tuosta nimestä. Ugly dog ranch tarkoittaa suomeksi kutakuinkin ”ruman koiran maatilaa”. Mitä ihmettä?

– Sinillä on 12 valjakkokoiraa, joiden kanssa hän teki töitä pohjoisessa. Ne ovat rodultaan alaskanhuskyjä ja kaikki erinäköisiä keskenään.

– Kerran sitten espanjalaisturistit sanoivat, että eivät halua mennä ”noilla rumilla koirilla”, vaan siperianhuskyillä, jotka puolestaan näyttävät enemmän keskenään samannäköisiltä. Siitä jäi tämä vitsi rumista koirista, Jukka Laitila kertoo.

Sini Ampujan huskyt viettävät nyt aikaa Urjalan Menosissa, sillä korona-aika vei niiden työt. Samoin kävi Jukka Laitilalle itselleen.

– Olin hieroja ja minulla oli paljon koronan suhteen riskiryhmään kuuluvia asiakkaita. Yksi maanantai havahduin sitten siihen, että kalenteri on tyhjä. Oli pakko alkaa miettiä muuta alaa.

Ei pelkästään tulista chiliä

Laitila on ollut yrittäjä 20-vuotiaasta saakka. Hän aloitti 1990-luvun laman aikaan ja nyt yrittäjävuosia on takana jo peräti 27 vuotta.

Chiliyrittäjän työ lähti kuin itsestään, sillä chilien kasvattaminen ja ruuanlaitto ovat aina kuuluneet kiinteästi elämään.

– Käytämme nytkin omia tuotteita päivittäin. Chilituotteet tuntuvat jääneen suomalaisten arkeen pysyvästi, meilläkin on monenikäisiä asiakkaita. Chili ei ollut pelkkä hetken buumi, vaan tullut jäädäkseen.

Laitila oikoo niitä hieman vääriä käsityksiä siitä, että chiliruoka olisi aina tulista. Chilejä on laaja kirjo, samoin kuin niiden makuja, värejä ja tuoksuja.

–  Nyt chilimme tulevat tuotantoa varten Salosta, mutta meillä on testikasvatusta myös itsellä ja tarkoitus on, että jatkossa osa tuotteista tulee itse kasvatetuista.

Yritys tarvitsee sitä varten jatkossa isommat tilat, sillä myös jälleenmyyjiltä on tullut kyselyjä tuotteista. Kaikki on kuitenkin vielä kovin alussa, sillä Ugly dog ranch starttasi vasta kesällä.

Nyt sillä on Nuutajärven myymälän lisäksi uunituore verkkokauppa. Lisäksi on pop up -myymälä Äänekoskella, joka toimii jouluun saakka.