kotiseutuliitto (muokattu 2.12.2020) Urjalan Sanomat

Kotiseutuliitto nostatti kotiseututoimijoita

Kotiseutuliitto totesi kuuvana viikonloppuna pidetyssä vuosikokouksessaan, että kestävä kotiseutusuhteen takaavan kestävän yhteisön.

– Kotiseututoimijoilla on hallussaan paikallisen kulttuuriperinnön paras asiantuntemus. Kotiseututyön sisältöjen ja tekijöiden avulla paikallinen identiteetti voi nousta voimavaraksi ja osaksi joka kunnan kehittämistä kaikilla toimialoilla, lausui liitto julkilausumassaan.

Liiton mukaan poikkeusaika on tuonut kotiseututyön arvon vahvemmin näkyväksi. Asukkaita lähellä olevien kulttuuriympäristön ja luonnon kohteiden sekä palvelujen arvo korostuvat.

Vuorovaikutukselle ja toisten huomioimiselle on löydetty uusia toimintamalleja, joita kannattaa jakaa, joskin paikallinen kotiseututyö tarvitsee yhteistyön ja vuoropuhelun lisäksi myös taloudellisia resursseja.

– Läheisyys on voimaa. Asukkaille keskeiset ja tärkeät päätökset tehdään lähellä, omassa kotikunnassa, liitto linjasi.

Vuosikokous vahvisti myös liiton toiminnan päälinjat, jotka ovat kestävä kotiseutu ja kotiseututyö, nuorten omaehtoinen kotiseututoiminta ja vuorovaikutteinen kotiseutuliike.

Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriympäristöjä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu yli 700 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, 102 kuntaa ja kaikki maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.

Käy kertomassa Urjalan Sanomien facebook-sivustolla, mikä tai kuka urjalalainen kotiseututoimija ansaitsi mielestäsi tulla kukitetuksi!