kirjoituskilpailu (muokattu 2.12.2020) Urjalan Sanomat

Sinun tarinasi on meidän juttumme -kilpailu päättyi voittajien julkistamiseen

Paikallislehtien Sinun tarinasi on meidän juttumme  -tarinakilpailu on ratkennut. Tekstisarjan voitti Viiskunta-lehden kautta kisaan osallistunut 6.-luokkalainen Tuomas Koivula Tuurin koulusta Alavudelta. Videosarjan voittivat Oriveden Sanomien kautta kisaan osallistuneet 5.-luokkalaiset Veera Huokuniemi ja Oona Kokkonen Karpinlahden koulusta Orivedeltä.

Uutismedian liitto (entinen Sanomalehtien Liitto) järjesti paikallislehtien kanssa alle 16-vuotiaiden tarinakilpailun. Kilpailussa lapsia ja nuoria kannustettiin kertomaan elämänsä onnellisimmasta hetkestä joko kirjallisesti tai videon välityksellä.

Nuoria osallistui kilpailuun myös Urjalan Sanomien kautta. Kolme parasta paikallista kirjoitusta julkaistiin lehdessä.

Paikallislehdet järjestivät alueelliset kilpailut, joiden voittajat pääsivät valtakunnalliseen loppukilpailuun. Valtakunnalliseen loppukilpailuun osallistui seitsemän videota ja 17 tekstiä. Näiden joukosta voittajatekstin ja -videon valitsi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Onni on jaettua iloa

Tekstien monipuoliset tarinat tempaisivat lapsiasiavaltuutettu Pekkarisen mukaansa ja koskettivat syvältä.

– Yhteistä kertomuksille oli, että hetkestä kerrottiin avoimesti, eikä sen muistelu vaikuttanut pakotetulta. Kaikissa teksteissä kieli oli huolellista – osassa jopa runollista – ja niiden viesti oli selkeä, Pekkarinen kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu valitsi voittajaksi 6.-luokkalaisen Tuomas Koivulan tekstin ”Kuortaneella frisbeetä heittämässä”.

– Tuomaksen kirjoitus on eheä kertomus veljesten matkasta Kuortaneelle, jossa ensikertalaisen kokemus lajista muodostuu yhdessä jaetun ilon, kannustamisen ja kehittymisen kautta elämän onnellisimmaksi muistoksi, Elina Pekkarinen perustelee valintaansa.

– Samalla kertomus on tärkeä muistutus siitä, miten onni on lopulta pienistä asioista kiinni.

Lapsiasiavaltuutettu Pekkarisen mielestä kilpailuun osallistuneet videot olivat huoliteltuja ja hyvin suunniteltuja.

– Jokaisessa oli selkeä ja merkityksellinen viesti siitä, millainen elämän onnellisin hetki on ollut – tai on juuri nyt. Videoita oli mahdotonta asettaa järjestykseen niiden viestien perusteella: tässä suhteessa kaikki videot olivat voittajia, Pekkarinen kommentoi.

Lapsiasiavaltuutettu valitsi voittajaksi 5.-luokkalaisten Veera Huokuniemen ja Oona Kokkosen videon.

– Veera ja Oona olivat käsikirjoittaneet videoonsa niin taustakertomuksen kuin nykytilan kuvauksen ja liittivät onnen tunteen ystävyyteen, välittämiseen ja yhteiseen arkeen. Video on hienosti sommiteltu ja leikattu, Elina Pekkarinen perustelee.

– Videosta käy ilmi, miten tärkeää on kestävä ystävyys, jonka turvin uusiin elämänvaiheisiinkin voi siirtyä luottavaisin mielin.  Video muistuttaa myös siitä, miten tärkeää aikuisten on tukea lapsia ystävyyssuhteissa ja arjen turvallisten toimintaympäristöjen rakentamisessa.