Ylilääkäri Tiina Määttä.
korona (muokattu 2.12.2020) Marjo Alste

Johtava ylilääkäri: Urjalassa ollut muutamia koronatapauksia, tilanne kuitenkin kohtuullinen

Akaan johtava ylilääkäri Tiina Määttä kertoo, että Urjalassa todettu muutama koronatapaus koko kuluneen koronaepidemian aikana. Tietosuojan takia ylilääkäri ei kuitenkaan voi kertoa, milloin ja montako tapausta kunnassa on ollut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) listaa todennetut koronatartunnat julkiseksi taulukoksi, jossa ilmoitetaan kaikki yli viiden tartunnan kunnat. Urjalaa ei listalta löydy. Akaassa tartuntoja on ilmoitettu yhteensä kahdeksan.

”Urjalaa voi suojata pieni koko”

Pirkanmaa on yhä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, joskin tartuntatilanne on parin viikon takaista valoisampi. THL:n koronakartan mukaan ilmaantuvuusluku on Pirkanmaalla 26,3 tartuntaa jokaista 100 000 asukasta kohden. Määttä muistuttaa, että tartuntojen määrä tulee suhteuttaa asukaslukuun: Urjalan kokoisessa kunnassa on lähinnä sattumaa, osuuko tartunta kuntaan.

– Toisaalta tartuntoja on eniten siellä, missä ihmiset liikkuvat paljon, ja tältä osalta ehkä Urjalaa voi suojata pieni koko ja sijainti, Määttä pohtii.

Tilanne on Määtän mukaan tällä hetkellä kohtuullinen.

–  Tilanne saattaa kuitenkin varsin nopeasti muuttua, ja täytyy muistaa, että tilastot tulevat aina nykyhetkeä jäljessä, Määttä huomauttaa.

Terveyskeskukseen maski kasvoilla

Koronasuositukset ovat voimassa, vaikka sairaanhoitopiirin tilanne onkin muuttunut hivenen maltillisemmaksi. Esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunta käyttää kaikissa fyysisissä kontakteissa kirurgista suu- ja nenäsuojainta. Määttä kannustaa samoihin toimiin myös asiakkaita:

– Suosittelemme terveysasemiemme asiakkaillemme Pirkanmaan yleisiä suojautumisohjeita: huolehtimaan käsihygieniasta ja noudattamaan turvavälejä ja jos turvavälien pitäminen ei onnistu, niin käyttämään suu- ja nenäsuojainta.