poliisin lisävirat (muokattu 2.12.2020) Urjalan Sanomat

Urjalassa viime vuonna yli tuhat hälytysajoa – poliisin lisävirkoja ei lähialueille

Sisä-Suomen poliisi on yksi neljästä  poliisilaitoksesta, joka saa hallitukselta lisärahoitusta näkyvyytensä lisäämiseen. Konkreettisesti rahoitus näkyy neljän henkilötyövuoden lisänä Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Urjalan alueella lisävirat eivät kansalaisten arkeen juuri vaikuta.

Kolme viroista sijoitetaan Äänekosken poliisiasemalle sijoitettavaan kenttäryhmään, kun poliisiasemarakennus otetaan keväällä käyttöön – tätä ennen kenttäryhmä sijaitsee Saarijärvellä. Neljäs virka sijoitetaan Viitasaaren yleispoliisiryhmään.

– Yllätyimme iloisesti, että Sisä-Suomen poliisi sai lisärahoitusta näiden henkilötyövuosien verran. Poliisilaitos päätti sijoittaa virat sinne, missä hälytysajat ja -matkat ovat pisimmät, toteaa apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä virkojen sijoittelusta.

– Lisäresurssilla halutaan parantaa toimintavalmiusaikaa – kiireellisissä tehtävissä poliisi tulisi siis nykyistä nopeammin paikalle, Rytkölä jatkaa.

Urjalassa hälytystehtävät hoitavat yleensä ne poliisin partiot, jotka ovat aloittaneet työvuoronsa Valkeakosken poliisiasemalta. Missä partio on hälytyksen tullessa, riippuu monesta asiasta, muun muassa edellisestä tehtävästä. Urjalaan poliisi saapuu kohteeseen keskimäärin noin 20 minuutissa.

Lisänäkyvyyttä maaseutupitäjiin

Poliisihallituksen selvityksen mukaan poliisin paikalle tulo kestää pitkään etenkin poliisiyksiköiden reuna-alueilla sijaitsevissa kunnissa.

Sisä-Suomen poliisilla oli vuoden 2019 aikana yhteensä 134 361 hälytysajoa koko poliisilaitoksen alueella. Urjalassa hälytysajoja tilastoitiin viime vuonna 1 095 kappaletta.

Hallituksen tavoitteena on lisärahoituksen turvin parantaa poliisin näkyvyyttä ja läsnäoloa ennen kaikkea alueilla, joilla on heikompi palvelutaso.

– Toki moni asia, johon poliisin tulisi läsnäolollaan vaikuttaa, tapahtuu sellaiseen aikaan, jolloin muita ei ole liikkeellä eikä siis varsinaista näkyvyyttä saavuteta, siis esimerkiksi öisin ja viikonloppuisin, Rytkölä kuitenkin muistuttaa.

Yhteensä poliisin rahoitusta lisätään Suomessa 4,1 miljoonalla eurolla, joka tarkoittaa voimavarojen kasvattamista 68 henkilötyövuodella ensi vuoden aikana.