Tälle paikalle tulee uusi seurakuntakeskus.
seurakuntatalo (muokattu 2.12.2020) Minna Mäkelä

Seurakuntatalosta tulossa selvästi nykyistä pienempi

Urjalan seurakuntatalon hankesuunnittelu etenee. Luottamushenkilöille suunnitelmista avaudutaan tarkemmin vielä tänä vuonna, vaikka vielä silloinkaan kerrottavana ei ole mitään kiveen hakattua.
Kiinteistöpäällikkö Lauri Tuohimaa kertoo, että uudisrakennuksesta on tulossa tällä tietoa hiukan reilun kolmasosan kokoinen nykyiseen seurakuntataloon verrattuna. Rakennuksen muoto on myös muuttumassa nykyisestä.

Ällänmuoto jää historiaan

Tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi, eikä hukkaneliöitä rakenneta.

Taloon suunnitellaan pienehköä salia, jossa mahtuu järjestämään kohtalaisen kokoisia tilaisuuksia. Lisäksi suunnitelmissa ovat työtilat seurakunnan työntekijöille sekä sosiaalitilat ja tarjoilu- ja taukotilat. Kirkkoherran virasto ja arkisto saavat uudisrakennuksesta omat paikkansa.

Seurakunta on siis keskittämässä toimintonsa tulevaisuudessa kahteen paikkaan: kirkkoon ja uuteen seurakuntataloon.

Hankesuunnitelma pohjaksi

Hankesuunnitelmaa työstää parhaillaan rakennustoimikunta. Valmis suunnitelma määrittelee tilat, rakennuspaikan, rakentamisen aikataulun ja kustannukset. Suunnitelma tarvitaan, jotta hankkeelle voidaan saada investointipäätös. Vasta sen jälkeen aletaan tarkka suunnittelu, jonka Tuohimaa arvioi kestävän puoli vuotta.

Edessä ovat myös kunnan ja Museoviraston kanssa käytävät neuvottelut. Sisäilmaongelmista kärsivän seurakuntatalon purku ei ole Tuohimaan mukaan mikään läpihuutojuttu, sillä rakennus sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaaksi arvioidussa miljöössä.

Tuohimaa uskoo, että hankkeen aikana pitää tehdä erilaisia selvityksiä, jotta kaikki luvat saadaan.

Varovainen arvio on, että Urjalassa on uusi seurakuntatalo johonkin aikaan vuonna 2022. Ensi vuoden joulu tulee liian pian, vaikka sitäkin on matkan varrella väläytelty uuden talon avaamisajankohdaksi.