nuutajärvi (muokattu 30.11.2020) Urjalan Sanomat

Nuutajärvellä aloitti uusi kokki: vanhaan viehtyneestä lasikylän pöhinä näyttää hyvältä

Pastan pitää olla suuhun sopivaa. Keittiömestari Ukkonen testaa.

Keittiömestari Jouni Ukkonen keskeyttää kattilan hämmentämisen, ottaa kupin kahvia ja kertoo olevansa kahvila-ravintola Sylvissä ensimmäistä päivää töissä. On torstai-iltapäivä, ja lounasaika on juuri ohi, mutta työt keittiössä eivät.

Ukkonen tietää, että lasikylään suunnitellaan uusia tuulia matkailijoiden houkuttelemiseksi. Edessä on kuitenkin kylässä aina hiljainen talvi, ja kaiken lisäksi koronaepidemia tekee kaikkensa estääkseen ihmisiä liikkumasta.

Ukkonen näki ensi silmäyksellä kylässä kuitenkin hyvää pöhinää ja tahtoa tehdä. Häntä viehättää vanha miljöö kovasti.

Ruuanlaittoa ja puutöitä

Urjalaan hän ajelee päivittäin Karkkilasta. Siellä ovat perhe, vaimo ja kaksi pientä lasta, sekä viihtyisä, vanha omakotitalo, joka kaipaa kauttaaltaan remonttia. Se ei ole ongelma, sillä ruuanlaiton ohella toisenlaiset kädentaidot, puusepän hommat, ovat Ukkoselle ominta itseä. Pihassakin riittää tekemistä.

Nuutajärvelle kokeneen kokin tie toi, kun hän kyseli töitä sosiaalisessa mediassa. Lasikylässä Puukonttorin ikkunoita parhaillaan korjaava Minna Huuhka on Ukkosen entinen opiskelukaveri juuri restauroinnin alalta ja tämä tiedotti, että Nuutajärvellä tarvitaan juuri uutta ruuanlaittajaa.

Ukkonen kertoo, että intohimo kokkaamiseen syntyi koulussa perinteisillä köksäntunneilla eikä se ole niistä ajoista sammunut.

– En ole muuta tehnyt. Koulussa arvosanat eivät olleet ihmeellisiä, kokeilla ne eivät ole, hän juttelee.

Jo opiskeluaikana Espoossa hän osallistui kilpailuihinkin ja voittoja tuli. Työelämässä hän on painanut pitkää päivää niin fine dining -ravintoloiden kuin tuhat ihmistä päivässä ruokkivien henkilöstöruokaloiden keittiöissä.

Ravintola-alalla pitkät päivät ovat tuttuja. nyt 36-vuotias Ukkonen sanoo, että enää hän ei kuitenkaan taivu niin pitkiin päiviin. Fysiikka ei kestä mitä tahansa samalla tavalla kuin nuorempana.

Ukkonen kertoo olleensa yhdessä välissä vuoden Australiassa töissä, vaikka hymähtää, että enemmän vuosi kului kaljanjuonnin merkeissä. Hän ehti silti nähdä vuoden mittaan useamman ravintolan keittiön.

Toisella puolella maapalloa tahti ja kuri keittiössä olivat brittiläistä ja ranskalaista perua ja kyökkihierarkia sitä myöten huipussaan.

– Ei ihan fyysiseksi mennyt, mutta ei paljon välillä puuttunut, hän muistelee.

Kotimaassa hän on tehnyt työtä lähinnä Helsingin seudulla ja myös Lahdessa.

Vaikutteita saa kaikesta

Ukkonen sanoo, että ruuanlaitto on luovaa työtä, vaikka ei ehkä ihan taidetta olekaan. Työhön saa vaikutteita kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu.

– Täällä on lasiuuneissa elävä tuli. Sen voi ottaa osaksi ruokaa, vaikka grillata.

Ukkonen tekee ruokaa raaka-aineesta kuin raaka-aineesta. Hän ei mitään karsasta. Hän pitää ruuista, joista pitää suuri osa suomalaisista, kuten burgereista, mutta hän haluaa, että ne tehdään hyvistä ainesosista.

Ukkonen kritisoi sitä, että juuri burgereita, pitsoja kebabeja saa samanlaisina joka paikasta, vaikka Suomessa on eri puolilla maakunnittain omia spesiaaleja.

Keittiömestarin lempiruoka on karjalanpiirakka.

– Ja sen kanssa juustoa ja maksamakkaraa.

Toinen lemppari on maksalaatikko. Hän ei ylenkatso eineksiä, sillä kiireessä ne pelastavat monesti. Ja silloin hänkin sitä maksalaatikkoa mielellään syö.

– Jos haluaa ilahduttaa kotona itseään ja perhettään ruualla, kannattaa tehdä tavallista, hyvää kotiruokaa.

Kun Ukkonen itse haluaa hemmotella 2- ja 4-vuotiaita lapsiaan, hän kokkaa ranskalaisia ja nugetteja.

– Vaimolle laitan ketoruokaa.