Janne Suonpää (kok) ja Simo Vehmaa (kesk) laskivat ääniä viime joulukuun valtuustossa. Kuvituskuva.
kunnanvaltuusto (muokattu 2.12.2020) Urjalan Sanomat

Mikko Ristimäestä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja

Kunnanvaltuuston maanantainen kokous venyi poikkeuksellisen pitkäksi sekä esityslistalla olleiden asioiden runsaan määrän että polveilevien keskustelujen myötä.

Eniten keskustelua aiheutti Ari Aallon (sd) eropyyntö tarkastuslautakunnan puheenjohtajan pestistä. Valtuusto sai eron myötä pöydälleen kaksi asiaa pohdittavaksi: kuka Aallon tilalle valittaisiin jäseneksi lautakuntaan ja kenestä tulisi lautakunnan uusi puheenjohtaja.

Kari Järvinen (sd) käytti puheenvuoron huomauttaen paikan olleen demareiden paikka Aallon toimittua puheenjohtajana. Järvinen ehdottikin jäseneksi puolueestaan Marko Pasasta ja tämän varajäseneksi Turo Rytkyä.

Keskustan Paula Virtanen totesi puolueen ehdottavan puheenjohtajaksi lautakunnan nykyistä varapuheenjohtajaa ja valtuuston puheenjohtajaa Mikko Ristimäkeä. Varavaltuutettu Erja Aaltonen (kok) tiedusteli, onko valtuuston puheenjohtajan hyvä toimia myös tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Kunnanjohtaja Hannu Maijala kuitenkin vahvisti, ettei tässä ole estettä pykälien puitteissa.

Koska lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla kunnanvaltuutettuja ja nykyisistä jäsenistä säännön täytti vain lautakunnan varapuheenjohtaja Ristimäki, oli valtuusto päätöksen edessä: käytännössä lautakuntaan tuli valita Aallon tilalle jäseneksi toinen valtuutettu, ja puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan pestit jaettaisiin uuden jäsenen ja Ristimäen välillä.

Kokous päädyttiin lopulta keskeyttämään toviksi puolueiden vetäydyttyä ryhmiinsä keskustelemaan kysymyksestä.

Lopulta valtuusto äänesti lautakunnan jäsenen sekä varapuheenjohtajan paikasta Jaakko Honkaniemen (kok) ehdottaman Susanna Karhun (ps) ja Kari Järvisen (sd) sittemmin ehdottaman Lari Pynnän välillä. Äänestys päättyi Pynnän eduksi äänin 15-7, varajäseneksi valittiin Järvisen alun perin ehdottama Marko Pasanen,

Lautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Mikko Ristimäki, ja Pynnästä saatiin varapuheenjohtaja.