Kuva: Urjalan Sanomien arkisto
ilkivalta, poliisi Marjo Alste

Pullopommien räjäyttelyllä voi olla jopa rikousoikeudellisia seurauksia – sivullisten omaisuuden lisäksi vaarassa myös räjäyttelijöiden omat silmät

Sisä-Suomen poliisi tiedotti perjantaina saaneensa Urjalasta yhteydenottoja, joiden mukaan kunnassa on havaittu vaarallinen ilmiö: kotitekoisten pullopommien valmistaminen ja heittely. Rikoskomisario Vesa Järvenpää vahvistaa, että poliisi on käynyt Urjalassa tutkimassa räjäytettyjen pommien jäänteitä. Järvenpää muistuttaa, ettei etenkään räjähtämättömiin, pullistuneisiin pullopommeihin ole missään tapauksessa syytä koskea.

– Poliisistakin paikan päällä ovat käyneet erityisesti räjähdysaineisiin koulutetut henkilöt tutkimassa jäänteitä, Järvenpää toteaa.

Järvenpään mukaan pommit voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille sekä omaisuudelle. Rikosoikeudellisesti ajatellen kyseessä voi olla rikosnimikkeellisesti vahingonteko, jos pommit aiheuttavat esimerkiksi omaisuusvahinkoja.

– Rikosnimikkeet eivät kuitenkaan ole tässä nyt pääpointti, vaan haluamme nimenomaan tiedottaa, ettei toiminta ole fiksua ja siitä voi oikeasti aiheutua vaaraa, Järvenpää kuitenkin korostaa.

Järvenpään mukaan ilmiö ei ole poliisille varsinaisesti uusi.

– Mutta omiin korviin ei ole nyt muutamaan vuoteen kuulunut, että tämmöistä olisi harrastettu, rikoskomisario toteaa.

Koulun alueella räjäytetty yksi pommi

Väinö Linnan lukion vt. rehtori Jenni Santaranta kertoo, että koulun kiinteistön alueella on räjäytetty todistettavasti yksi vastaavanlainen pommi. Santarannan mukaan koulun kiinteistönhoitaja oli huomannut erityisen likaisen ikkunan koulun kiinteistössä ja alkoi pohtia, voisiko yllättäen ilmaantunut tahrainen ikkuna liittyä jollain tavalla esiin nousseeseen ilmiöön.

– Hän tarkasti asian valvontakameroista joista näkyi, että koulunkin pihassa oli pommi räjäytetty. Tekijät on toki jo tunnistettu ja puhutettukin, Santaranta kertoo.

Tätä yhtä tapausta lukuun ottamatta ilmiö ei kuitenkaan ole noussut koululla esiin.

– Opettajakunnalle ei ole tullut tästä tietoa tai emme ole huomanneet, että aiheesta olisi supistu käytävillä, Santaranta sanoo.

Mitä, jos pullopommista tulee roiskeita silmään?

Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen johtava ylilääkäri Tiina Määttä sanoo, että silmän hoitamisohjeet riippuvat vamman luonteesta.

– Jos kyseessä on kemikaalinen silmävamma, vamman hoito riippuu aineesta. Viemärinavaajan, kuten vaikka Kodin putkimies -nesteen joutuessa silmään, ensiapuna on silmän runsas huuhtelu. Silmää huuhdellaan auki pidettynä vähintään 15 minuutin ajan vedellä. Tämä tulee aloittaa välittömästi, Määttä neuvoo.

– Jos tämän jälkeen silmässä on yhtään mitään oiretta, tulee hakeutua päivystykseen. Virka-aikana terveyskeskukseen, virka-ajan ulkopuolella TAYS Valkeakosken yhteispäivystykseen.

– Jos taas silmään osuu vieras esine, tulee hakeutua päivystykseen, jos silmässä on kipua tai kaiherrusta tai roskan tunnetta, joka ei lopu lyhyessä ajassa, toteaa johtava ylilääkäri Tiina Määttä.