pääkirjoitus (muokattu 30.11.2020) Urjalan Sanomat

Säästötoimilla kunnassa saa harvoin kavereita

Veroilla kustannettavassa hyvinvointiyhteiskunnassa metelöidään välillä korkeasta veroasteesta, mutta tietysti tarkemmin ajateltuna ilman veroja meillä ei olisi näitä kaikkia palveluita, joista saamme joka päivä nauttia sen ihmeemmin asiaa miettimättä.

Kuntatalouksia koetellaan kuitenkin kaiken aikaa. Urjalassa ollaan pitämässä verot ensi vuonnakin kuluvan vuoden tasolla ja kaikkiaan veroeuroja on luvassa vuonna 2021 liki 17 miljoonaa. Tuloveroprosentti on jo piukea 22.

Urjala asetti aiemmin tänä vuonna säästötavoitteita, joiden tähtäin on ensi vuodessa. Kunnan hallinto- ja talousjohtaja lausui jo aiemmin syksyllä paikallislehden sivuilla, että säästötyöryhmän tavoite nollatuloksesta on kaatumassa jo lähtöviivalla. Kulut ovat karkaamassa. Budjettiesityksessä seisookin, että tilikauden tulos on ensi vuonna 670 000 euroa alijäämäinen.

Kunnanhallitus jätti sivistyslautakunnan talousarvioesityksen perusopetuksen osalta pöydälle, sillä aikeet vähentää yksi opettaja Aseman koulusta ensi lukuvuoden alusta alkaen närästi kunnanhallituksessa.

Koululaisten vanhemmat vastustavat luonnollisesti esitystä eikä heitä voi siitä moittia. Vanhempien kuuluu pitää jälkikasvunsa puolta. Vanhempainyhdistys tuli asiassa ulos niin ikään paikallislehden sivuilla ja kertoi mielipiteensä.

Väistämättä tulee nyt mieleen, että kunnanhallitus siirsi ikävää päätöstä, koska sen jäsenet miettivät omaa asiaansa. Siis kevään kuntavaaleja, joissa pitäisi esiintyä tietysti edukseen kaikkien ystävänä ja puolenpitäjänä.

Kuntalaisten kannalta vaikeita päätöksiä on siksi hankalista hankalinta tehdä.

Jo kauan sitten on esitelty oppilasennusteita, joissa lasten määrä Aseman koulussa vähenee vuosi vuodelta. Sekin on kerrottu, että vuonna 2023 edessä ovat yhdysluokat. Nyt sivistyslautakunta esittää tahdin kiristämistä kahdella vuodella.

Eikä kovin kauan ole siitä, kun kunnassa päätettiin, että koulurakennusta ei aleta enää suuremmin peruskorjata. Juuri noista ennusteista johtuen.

Urjalassa on nähty vuosia sitten sama taisto kuin niin monissa muissakin kunnissa: kyläkoulut pantiin kiinni.

Nyt edessä on vielä yksi taisto, jossa katsotaan, miten kauan Aseman koulussa riittää oppilaita.

5.11.2020 Minna Mäkelä, minna.makela@urjalansanomat.fi