Matkailu (muokattu 30.11.2020) Urjalan Sanomat

Luonnon rauhaa, ei karaokehumua

Onkohan tullut vähään aikaan nähtyä mitään näin rentouttavaa? Lämmin savusauna ison lammen rannalla tuntuu kuiskaavan, että tule jo. Ei väentungosta eikä hälinää, ainoastaan luonnonrauha. Olen tullut Tursan taukoparkkiin Nuutajärventien varteen.

– Lapsiperheet ovat tykänneet kyllä meistä hirveästi, myöntää Sini Savikko, toinen Tursan taukoparkin yrittäjistä.

– Meillä näkee maatalon eläimiä ja pääsee luontopoluille ja laavulle. Grillikotakin on ollut ahkerassa käytössä, yrittäjä Kimmo Rintala jatkaa.

Yrittäjäkaksikon puheille on katetta. Kuluneena kesänä ensimmäistä kertaa matkailuvaunualueena toiminut Tursan taukoparkki on kiinnostanut sekä karavaanareita että muuten vaan kävijöitä.

– Nyt syksyllä meillä alkoi lauantaisauna. Kello viideltä on ollut savusauna lämmin ja siinä samassa on voinut alkaa totutella avantouintiin pulahtamalla lampeen, Sini Savikko kertoo.

Ei mitään karaokehumua

Tursan taukoparkissa karavaanarit ja telttailijat ovat päässeet paitsi saunomaan ja uimaan, niin tietenkin myös sähkön ääreen. Ensi kesänä on tarkoitus, että taukoparkissa pääsee myös kalastamaan lohia ja kuokkimaan itselleen perunat suoraan pellosta.

– Olemme auki ympäri vuoden, mutta katsotaan, miten pitkälle kulkijoita riittää. Talvea kohti tietenkin vähenee.

Kulunut kesä näytti, että syrjäinen sijainti ja pienimuotoisuus ovat valtteja tämän hetken maailmassa. Tursan taukoparkkiin löysivät tiensä niin saksalaiset turistit kuin pohjoissuomalaiset.

– Luulen, että tällainen matkailu tulee vain lisääntymään. Ihmiset asuvat omissa matkailuautoissaan ja -vaunuissaan, eivätkä halua lähteä mihinkään karaokehumuun. Halutaan nauttia luonnosta, kävellä luontopoluilla ja olla vaan ihan kaikessa rauhassa, Sini Savikko sanoo.

Tursan taukoparkki, kuvaaja Pekka Mustonen
– Olemme auki ympäri vuoden, mutta katsotaan, miten pitkälle kulkijoita riittää. Talvea kohti tietenkin vähenee, yrittäjä Sini Savikko sanoo.