Solja Pietilä (vas.), Eliisa Vesisenaho ja kunnanjohtaja Hannu Maijala allekirjoittivat sopimuksen viime viikolla.
hannu maijala, pirkan helmi Marjo Alste

Kunnan sopimus Pirkan Helmen kanssa allekirjoitettu – kuntaraha kasvoi, rahoitusta myös nuorille

Urjalan kunta allekirjoitti viime keskiviikkona yhteistyösopimuksen Pirkan Helmi ry:n kanssa. Kunnanhallitus päätti yhteistyön jatkumisesta ohjelmakaudelle 2021–2027 kokouksessaan 12. lokakuuta.

Pirkan Helmi on Urjalan, Akaan, Pälkäneen ja Valkeakosken alueella toimiva maaseudun kehittämisyhdistys, joka toimii alueen Leader-ryhmänä ja vastaa paikallisesta Europe Direct EU-tietopisteestä. Leader-toiminnan ydin on ajatus paikkakunnan kehittämisestä asukkaiden voimin. Leader-rahoitusta voi hakea paikallisiin tarpeisiin vastaaviin yleishyödyllisiin kehittämis- tai investointihankkeisiin sekä yrityshankkeisiin. Päätöksen rahoitettavista hankkeista tekee tasapuolisesti alueen asukkaita, yhdistyksiä ja kuntia edustava Pirkan Helmen hallitus.

Kuntarahan määrä kasvoi

Leader-tuki muodostuu Euroopan Unionin, Suomen valtion ja toimialueen kuntien rahoitusosuuksista. Uuden sopimuksen myötä kuntien asukkaistaan maksamaa kuntarahaa nostettiin kahdesta eurosta 2,5 euroon jokaista asukasta kohden.

– Korotus mahdollistaa vastaavan 25 prosentin korotuksen hakemisen myös toiminnan EU- ja valtiorahoitusosuuksiin ja käytännössä se tarkoittaa noin miljoonan euron lisäpottia paikallisen asukaslähtöisen kehittämistoiminnan tukemiseen seitsemän vuoden sopimuskaudella, iloitsee Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho.

– Yhteistyö Urjalan kunnan kanssa on aina sujunut hyvin. Urjala on toimialueemme kunnista ainoa, joka on myöntänyt Pirkan Helmen käyttöön myös erillistä NuorisoLeader-rahoitusta. On todella merkittävä asia, että nuoriso hakee ja saa rahoitusta ikiomiin hankkeisiinsa – tuen avulla heillä on mahdollisuus järjestää omannäköistään yhteisöllistä toimintaa, kiittelee Pirkan Helmen puheenjohtaja Solja Pietilä. Rahoitusta ovat saaneet ainakin kamerakerho, maahockeyjoukkue sekä junioreille suunnattu jousiammuntaharrastus.

Aiemmin syksyllä Pirkan Helmi järjesti historiansa ensimmäisen hankeideahaun, jossa jätettiin yhteensä 22 ideaa kaikkia neljää mukana olevaa kuntaa koskien.

– Urjalasta tulleet ideat liittyivät muun muassa kulttuuritapahtumien kehittämiseen, tieviitoitusten yhtenäistämiseen ja yhteismarkkinoinnin tehostamiseen, Pietilä valottaa.