Minna Huuhka ja Antero Tammisto tutkailemassa käytettyjen ikkunalasien pintaa. Korvaavia laseja on vaikea löytää edulliseen hintaan, sillä Puukonttorin historiallisiin ikkunanpokiin eivät käy mitkä tahansa.
Minna Huuhka, Nuutajärven lasikylä, Puukonttori, Sanni Weckman (muokattu 1.8. 15:19) Heli Mustonen

Puukonttorin ”silmät” kuntoon EU-rahalla – merkittävä suojelukohde saa uudet ikkunat

Heli Mustonen

Mitä yhteistä on kirjailija Tove Janssonilla, Stockmannin tavaratalolla ja Nuutajärven lasikylällä? No, tietenkin lasikylän historiallinen Puukonttori, jonka vanhoja ikkunoita remontoidaan parhaillaan EU-rahan turvin.

1850-luvulla Puukonttorissa ahkeroi Georg Franz Stockmann. Hän hoiteli lasitehtaan talousasioita. Kun hänet lähetettiin Helsinkiin perustamaan lasitehtaan myymälää, hän lunasti sen myöhemmin itselleen ja syntyi Stockmannin tavaratalo.

Viime maanantaina Stockmannista ei näkynyt jälkeäkään Nuutajärven lasikylässä. Sen enempää jälkiä ei löytynyt Viktor Janssonista, joka oli Tove Janssonin isoisoisä ja piti aikoinaan Puukonttorissa kylän ensimmäistä kauppaa.

Sen sijaan paikalla ovat kiinteistöosakeyhtiö Nuutajärven Pruukin hallituksen puheenjohtaja Antero Tammisto ja Puukonttorin ikkunoita käytännössä remontoiva restaurointikisälli Minna Huuhka.

Aluemuseolta tarvitaan neuvoa

Kaksikko tutkii mietteliäänä kakkoskerroksen jo irrotettuja ikkunanpokia. Ne vaativat Huuhkalta vielä paljon kärsivällistä raaputtamista ja muuta restaurointia, ennen kuin niihin voidaan kiinnittää lasit takaisin.

Ja mitkä lasit, sekin on vielä ratkomatta. Vanhoihin pokiin ei voi laittaa mitä tahansa, sillä Puukonttori on kansallisesti merkittävä suojelukohde.

Puukonttorin kahdessa kerroksessa olevat ikkunat ovat jo nyt osoittautuneet kohteeksi, jossa tarvitaan Pirkanmaan aluemuseon neuvoja. Toisesta kerroksesta löytyi yhdestä ikkuna-aukosta värikkäät ja hienot verholasit, joiden hauraus arveluttaa. Lisäksi sen kittipuoli on sisäpuolella eli ikkuna on jossakin vaiheessa laitettu väärinpäin.

Tavoitteena on, että Puukonttorin eteläpuoli on juhannukseen mennessä valmis, sanoo Antero Tammisto.

– Yläkerran ikkunat tehdään nyt ja alakerran ikkunat keväällä. Alakerrassa on niin isot ruudut, että tarvitaan telineet ja lisää käsipareja ikkunoiden irrottamiseen.

Restaurointia tekevä Minna Huuhka kiittää Puukonttorin ikkunoita upeaksi kohteeksi, joka vanhojen talojen tapaan vaatii paljon työtä ja kärsivällisyyttä.

– Voi laskea, että työtä vaaditaan 10 tuntia per poka. Näihin tarvitaan paljon puukorjauksia.

Puukonttorilla vallitsee joka tapauksessa nyt eteenpäin menemisen tunnelma. Viime heinäkuu oli Lasikylässä museonkin osalta kävijämäärältään hyvä ja ensi vuodeksi on luvassa uusia tuulia.

– Avaamme Puukonttoriin toisen, pienemmän galleriatilan, josta on ensi vuodelta enää kaksi kuukautta vapaana. Kesä on jo myyty, Tammisto sanoo.

– Lisäksi Puukonttorin vuokratiloista on enää 1-2 vapaana, muissa on vuokralaiset.

Sanni Weckmanin näyttely avautuu

Puukonttorin isommassa galleriassa avautuu tällä viikolla uusi näyttely. Kesällä lasitehtaan Vannahallissa näyttelyn pitänyt Sanni Weckman tuo jälleen teoksiaan Nuutajärvelle. Puukonttorin Galleriaan tulee nyt niin uusia kuin vanhojakin teoksia, joita ei aiemmassa näyttelyssä nähty.

Sanni Weckman on helsinkiläinen kuvataiteilija ja taiteen maisteri. Hän on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Urjalassa.

Weckman yhdistää ihmisen kuvan esittämisen perinteeseen epätavallisia materiaaleja ja tekniikoita, löytäen inspiraatiota arkisista kädentaidoista ja kierrätyksestä. Hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa Amos Andersonin taidemuseossa, Keravan taidemuseossa Sinkassa, sekä Kajaanin ja Jyväskylän taidemuseoissa.

Puukonttorin pokiin eivät käy mitkä tahansa lasit.