Tulevaisuudessa kausiasuminen voi lisääntyä entisestään ja muuttua lopulta vakituiseksi asumiseksi. Myös etätyöläiset voivat olla maaseutukuntien vahvuus jatkossa.
muuttovoitto (muokattu 1.8. 15:22) Urjalan Sanomat

Urjala kiipesi muuttovoittajien listalle

Heli Mustonen

Urjala kuuluu niihin maaseutumaisiin kuntiin, jotka ovat saavuttaneet yli 10 hengen muuttovoiton tänä vuonna välillä tammikuu-elokuu. Tilastokeskuksen mukaan Urjalan muuttovoitto oli elokuun loppuun mennessä 17 henkilöä.

Urjala sijoittuu listalla 16. sijalle. Tammela on samalla listalla seitsemäs, sen muuttovoitto on 32 henkilöä.

Humppila on 24. sijalla, sen muuttovoitto on 12 henkilöä. Ykkössijalla maaseutukunnista keikkuu Kolari, jonka muuttovoitto on 49.

Markkinointi on iso haaste

Urjalan kunnan elinkeinoasiamies Satu Sarin sanoo, että tuore tilastotieto antaa tulevaisuudenuskoa.

– Olemme olleet nettomuuttovoittajia aina silloin tällöin ennenkin eli syntyvyydenja kuolleisuuden suhde on ollut plussalla, joten ei tämä uutta ole, mutta myönteinen signaali joka tapauksessa.

Sarin sanoo vierastavansa ”kikkakolmosia”, joiden avulla pyrittäisiin jotenkin keinotekoisesti markkinoimaan kuntaa hyvänä asuinpaikkana.

– Kunnan markkinoinnin pitää perustua siihen, että tuote on kunnossa. Siihen Urjalassakin on pyritty. Muun muassa uusi koulu oli merkittävä panostus tulevaisuuteen.

Sarin sanoo, että markkinonti on pienen kunnan alituinen haaste, sillä voimavarat markkinointiin eivät ole isot.

Liki 1700 kausiasuntoa

Jos muuttaja haluaa rakentaa Urjalaan, netistä kunnan verkkosivuilta löytyy Koti Pohjantähden alla -osio, jossa esitellään tontteja monipuolisesti.

– Kunnan rakennusvalvonnassa on erittäin hyvä palvelualttius. Kaava-avustaja lähtee näyttämään tonttia kiinnostuneelle ihmiselle ihan henkilökohtaisesti.

Satu Sarin muistuttaa, että tulevaisuudessa kausiasuminen on yhä merkittävämmässä roolissa maaseutukunnissa.

– Meillehän mökkiläiset ja kausiasujat ovat iso vahvuus. Meillä on lähes 1700 kausiasuntoa. Kausiasujat ovat ehkä myös Urjalan kovimpia puolestapuhujia, joten heitä on syytä siinäkin mielessä arvostaa.

Satu Sarin muistuttaa myös valokuituinfran tärkeydestä. Siihen panostaminen on lisännyt Urjalassakin etätyöläisyyden mahdollisuuksia.