Katri Uolamo
4H-yhdistys, Lasten harrastustoiminta (muokattu 3.8.2022) Urjalan Sanomat

Toiminta uudistuu jatkuvasti – 4H kuuntelee lapsia ja nuoria herkällä korvalla

Heli Mustonen

– Nykypäivänä nuoria ei välttämättä kiinnosta samat asiat kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Siksi myös 4H-toiminnan tulee uudistua jatkuvasti. Toiminnanjohtajana minun tulee kuunnella herkällä korvalla lasten ja nuorten toiveita, sanoo Urjalan 4H-yhdistyksen tuore toiminnanjohtaja Katri Uolamo.

Uolamon mielestä herkällä korvalla kuuntelu on aina kuulunut yhdistyksen vahvuuksiin.

– Hyvinvointia, työtä ja tuloa luonnosta -hanke oli hyvä esimerkki siitä, että yhdistys halusi vastata luonnontuotteiden kiinnostukseen ja kysyntään. Yhdistykseltä toivottiin aikoinaan mahdollisuutta järjestää luonnontuotteita koskevia kursseja. Ajatusta kehitettiin eteenpäin ja syntyi suunnitelma hankkeesta, hän kertoo.

Luonto lähellä sydäntä

Koko ikänsä Akaan Toijalassa asunut Uolamo lähti lukion jälkeen opiskelemaan hallintotieteitä Tampereen yliopistoon. Hän valitsi pääaineekseen ympäristöpolitiikan ja aluetieteen, koska ympäristöasiat ovat aina olleet lähellä sydäntä.

Hän valmistui yliopistosta keväällä 2017, jonka jälkeen hän on työskennellyt hankevetäjänä kahdessa Leader-rahoitteisessa kehittämishankkeessa. Toinen näistä oli juuri Urjalan 4H-yhdistyksen Hyvinvointia, työtä ja tuloa luonnosta -hanke. Se päättyi kesäkuun lopussa.

– Sen myötä pääsin tutustumaan Urjalan 4H-yhdistyksen toimintaan. Kun toiminnanjohtajan paikka tuli auki hankkeen päättymisen jälkeen, tuntui luontevalta hakea tehtävää.

– Hain hankkeen vetäjäksi juuri siitä syystä, että pääsisin siinä työskentelemään yhdessä lasten ja nuorten parissa sekä järjestämään ympäristö- ja luontoaiheista toimintaa.

Hankkeessa järjestettiin yhteensä 26 erilaista kurssia. Aiheina olivat muun muassa kasvivärjäys, villiyrtit, luonnonkosmetiikka sekä langan kehruu.

– Pääsin samalla kehittämään omaa osaamistani luonnontuotteista, Uolamo iloitsee.

Vuodenajat talteen valokuviin

Vapaa-aikanaan Katri Uolamo sanoo nauttivansa luonnossa liikkumisesta sekä luontokuvauksesta.

– On antoisaa taltioida valokuvin vuodenaikojen vaihtelua. Nyt syksyllä ruska-aiheiset kuvat ovat olleet suosikkejani. Hankkeessa innostuin myös luonnon materiaalien hyödyntämisestä erilaisissa askarteluissa ja käsitöissä.

Hän kannustaa kaikkia kokeilemaan. Luonnossa liikkuminen ja käsillä tekeminen ovat nyt entistä tärkeämpiä, kun elämme koronarajoitusten aikaa ja mieli tarvitsee mukavaa tekemistä ja rentoutusta.

– Kävyistä, puiden lehdistä, havuista, kivistä ja muista luonnonmateriaaleista voi saada todella kauniita töitä aikaan. Luonnon materiaaleista askarteleminen on rentouttavaa ja luovaa puuhaa.

Jokaiselle varmasti jotakin 4H:sta

4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan paikkaa hän pitää monipuolisena.

– Ensimmäisenä työpäivänäni pääsin osallistumaan perheiden metsäpäiville, jotka järjestettiin Lamminharjun ulkoilualueella. Yhdistys piti siellä tehtävärastia, jossa pääsi tunnistamaan puita, sieniä ja marjoja.

Toiminnanjohtajan työssä hyvin keskeistä on 4H-nuorisotyön organisointi, nuorten työelämävalmiuksien edistäminen ja yrittäjyyteen kannustaminen. Näiden tehtävien lisäksi työnkuvaan kuuluu kehittämistehtäviä, viestintää, talouden ja toiminnan seurantaa sekä hankkeiden suunnittelua.

– Uskon, että jokaisen nuoren on mahdollista löytää itselleen mielekästä tekemistä 4H:sta. Jos olemassa olevista kerhoista ei löydy sopivaa, niin nuori voi suunnitella oman kerhon.

– 4H-toiminnassa lapset ja nuoret pääsevät hyödyntämään myös omaa luovuuttaan, ja toimintaa voidaan jatkuvasti kehittää nuorten omien kiinnostustenkohteiden mukaisesti, hän sanoo.