Markku Salon ja Pekka Paikkarin suunnittelema ja toteuttamalle vadille asetellaan kilpailuannoksia, kuvassa Anni Peräkylä ja Mikko Kaukonen.
Bocuse d´Or, muotoilu (muokattu 1.8. 16:09) Urjalan Sanomat

Kuuluisan kokkikilpailun vati Markku Salon työhuoneelta

Heli Mustonen

Maailman arvostetuimpiin kokkikilpailuihin kuuluvan Bocuse d´Orin kilpailuvadin suunnitteli ja valmisti muotoilija Markku Salo yhteistyössä muotoilija Pekka Paikkarin kanssa. Kaksikko suunnitteli ja valmisti vadin Salon työhuoneella Nuutajärvellä.

Tarjoiluvati, jolla ruoka esitellään tuomaristolle, on suuressa roolissa kilpailussa. Vadin tulee olla sekä näyttävä että soveltuva kiivastahtiseen kilpailuun.

Teräsvadin teemana on vesi. Vati on halkaisijaltaan 90 senttiä. Sen keskeltä nousee teräksinen ”puu”, johon on rakennettu esiteltäville ruuille tasoja, kuin puun lehtiä. Puun juurella on lehtiä ja lampia sekä virtaavasta vedestä kertovia lasipyörteitä. Suomen joukkue menestyi Euroopan osakilpailussa hyvin, sillä se sijoittui kisan viidenneksi ja osallistuu näin ollen loppukilpailuun. Lokakuun puolivälissä pidettyyn osakilpailuun osallistui 16 maata, joista 10 pääsi Ranskassa pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin.

Kesäkuussa 2021 pidettävissä kisoissa kilpailuvati nähdään seuraavan kerran tehtävässään.