Aseman koulun kuudesta opettajasta jatkaa ensi vuonna vain viisi. Kuva keväältä, jolloin koululla oltiin majanrakennuspuuhissa.
Aseman koulu (muokattu 2.8. 17:39) Urjalan Sanomat

Aseman koulussa ensi syksynä vain viisi luokanopettajaa

Marjo Alste

Aseman koulun vanhempainyhdistyksen vanhemmat ovat huolestuneita koulun tulevaisuudesta. Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 8. lokakuuta, että ensi vuoden syyslukukaudelle varataan talousarvioon ja -suunnitelmaan määrärahoja vain viidelle luokanopettajalle nykyisen kuuden sijaan. Lisäksi on varattu palkkamenot yhdelle erityisopettajalle.

Kun vanhempainyhdistys kuuli asiasta, lähetti se lautakunnalle kannanoton, jossa vastusti päätöstä ja toivoi sivistyslautakunnan miettivän asiaa pidempään.

– Haluamme tietää, millä perusteella asiaa ajetaan. Vanhempien mielestä päätöksenteko on hätiköityä, ja henkilökunnankin kanta pitäisi huomioida päätöksenteossa, kertoo Aseman koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Karppanen.

Vanhempien huoli on herännyt muun muassa opetuksen tasosta, kun opettajien määrä vähenee.

– Pelkäämme, että opettajilla ei ole aikaa keskittyä lapsiin niin paljon kuin nyt, minkä myötä opetukseen tulee kiireen tuntu ja sen taso laskee, Karppanen kertoo.

”Päätös on ikävä”

Sivistysjohtaja Juha Salo kertoo, että kunnan taloustilanne on hankala, ja siksi päädyttiin supistamaan yhden opettajan palkasta.

– Päätös on ikävä, mutta lautakunta hyväksyi sen. Sivistyslautakunta näkee, että joudumme ehkä muuallakin harkitsemaan opettajien määrää jossakin vaiheessa, Salo toteaa.

Salon mukaan supistus on nyt tehty vasta vuoden 2021 syyslukukaudelle, koska talousarviot tehdään kalenterivuosittain, vaikka lukukausi ulottuukin vuodenvaihteen molemmin puolin.

– Yleensä toki mennään samalla opettajaresurssilla koko lukuvuosi, Salo summaa.

Salon mukaan yhden opettajan puuttuminen vaikuttaa työntekoon, mutta oppiminen ei vaarannu. Resurssit koululla ovat edelleen hyvät verrattuna vastaavan kokoisiin. Vanhempainyhdistys ei tätä purematta niele.

– Vertailussa pitäisi ottaa huomioon pääluvun lisäksi tilojen toimivuus ja miettiä kerrannaisvaikutuksia kiireen syödessä aikaa, joka on varattu oppilaan kohtaamiseen. Lisäksi haluaisimme tarkempaa tietoa laskelmista ja siitä, mikä on todellinen säästö mahdolliset lisäkulut huomioiden, Sanna Karppanen toteaa.