Poistotekstiilin kierrätys (muokattu 2.8.2022) Urjalan Sanomat

Syy seurauksen takana

Marjo Alste

Suomalainen synnyttää poistotekstiiliä arviolta noin 13 kiloa per asukas.

Näin kertoo Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, joka on aloittanut poistotekstiilikeräyksen syyskuussa Urjalassa. Tekstiilikeräys on pilotti, jätelakiin tekstiileistä on tulossa pykälä vasta muutaman vuoden kuluttua.

Vuotuisen poistotekstiilin keskiarvollinen määrä sai haukkomaan henkeä. Poistotekstiilillä tarkoitetaan siis käyttäjälleen turhaa tekstiiliä – käyttökelpoista, uudelleenkäytettävää sekä ihan tekstiilijätettä. Eli juuri niitä virttyneitä, ikivanhoja verryttelyhousuja ja ”kun laihdutan kymmenen kiloa, mahdun tähän vielä” -mekkoja, jotka makaavat kaapin pohjalla odottamassa sitä kaunista päivää, kun ne otetaan jälleen käyttöön.

Harvemmin tosin otetaan.

Siivosin muuan viikko sitten sekä omani että asuinkumppanini vaatekaapit. Oman poistotekstiilini määrän tiesin, mutta toverini yllättyi vaatekaapin syömästä turhien t-paitojen määrästä. Osa kaula-aukkonsa ryhdin menettäneistä paidoista päätyi lumpuksi kotitalouden tarpeisiin, paremman kierrätyspinon käyn kippaamassa tuttuun tapaan asunnottomien yösuojaan, josta vaatteet jaetaan tarvitseville.

Kierrätyksen kannalta on hienoa, miten kirpputoreista on tullut trendikkäitä ostospaikkoja ja kirpparilla voi nykyään käydä ihan kotisohvaltakin käsin internetin palstoilla. Miten kätevää!

Poistotekstiilin määrän kauhistelu synnytti kuitenkin myös virkeän keskustelun työpaikalla jätemäärän synnystä. Onhan ilmiöillä aina syy, ja tässä tapauksessa se löytyy useamman kuluttajan peilistä: vaatteiden kertakäyttökulttuuri, halvat materiaalit, jotka vanuvat tai kutistuvat jo kolmannen pesun jälkeen sekä osaamattomuus hoitaa vaatteita nousivat kolmeksi selkeimmäksi synniksi.

Ohjeita kierrätykseen löytyy sekä keräyspisteiltä että verkosta, ja kierrätystä harjoitellaan jo päiväkodissa. Kenties syytä olisi harjoitella myös vastuullista ostamista ja huoltoa, tässä kolme tärppiä alkuun:

Älä osta turhaa: se alesta ostettu ”laihdutusmekko” ei tule kuitenkaan käyttöön vaan päätyy kaapin perälle.

Korjaa se, minkä voit – osin ratkennut sauma on simppeli parsia kokoon.

Pese, silitä ja huolla oikein. Yllättävää kyllä, olen itse alkanut fanittaa talouteni nypynpoistajaa.

15.10.2020 Marjo Alste, marjo.alste@urjalansanomat.fi