halkivahan hautausmaa, Halkivahan kirkko, peurakolarit, valkohäntäpeura (muokattu 2.8.2022) Urjalan Sanomat

Halkivahan hautausmaalla sähköaidat jo vuosia

Heli Mustonen

Halkivahan hautausmaa Urjalassa on edelleen kai ainoa hautausmaa Suomessa, jonka ympärillä on sähköaita peurojen takia. Ne ovat olleet käytössä jo useiden vuosien ajan. Sähkö on ollut päällä vain syksyisin ongelma-aikoina.

Halkivahan kirkon ja hautausmaan omistaa Halkivahan rukoushuonekunta. 250-paikkainen kirkko viettää kuuden vuoden päästä satavuotisjuhliaan.

Marko Vehmas kertoo, että kun sähköinen aita aikoinaan tehtiin, se selvästi auttoi. Samoin auttoi, kun poikkeusluvalla saatiin ampua niitä peuroja, jotka toistuvasti tuhosivat hautausmaan istutuksia.

Pelkät aidat eivät siis riittäneet, sillä peurat ovat aika ovelia. Ne osaavat kyllä kulkea aidan altakin, jos niikseen tulee.

– Pari viikkoa sitten juttelin hautausmaanhoitajan kanssa tämän syksyn tilanteesta. Hän kertoi, että vielä tänä syksynä peuroja ei ole ollut riesaksi saakka, Vehmas sanoo.

– Voi olla, että pelloilla on vielä niin paljon ruokaa, että paine tulla hautausmaalle ja pihoihin ei ole ollut suuri. Toistaiseksi ei ole ollut pakkasia.

Kolarit ennallaan?

Autokorjaamoyrittäjä Mika Kumpulainen puolestaan toteaa, että peurakolareiden ja niistä aiheutuneiden peltikorjausten määrää on mahdotonta arvioida saati ennustaa.

– En ole tähän saakka huomannut mitään eroa entiseen. Sen, että ovatko peltikorjaukset peurojen takia lisääntymässä vai vähentymässä, näkee tosin aina vasta keväällä.

– Paljonhan näissä kolareissa on keleistäkin kiinni, hän toteaa.