Sami Uutto sanoo perineensä pappansa Viljam Pylkäksen huumorintajun, kuunneltuaan hänen juttujaan lapsuudesta aikuisikään saakka.
Tuntematon sotilas, väinö linna (muokattu 2.8. 18:14) Urjalan Sanomat

Pappansa luonteinen Sami Uutto

Olli Pursiainen

Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä. Täs siul on sellane.

Väinö Linnan romaanista ”Tuntematon sotilas” tutuksi tullut ja monen mielestä suomalaisen miehen eräänlaiseksi perikuvaksi muodostuneen Antti Rokan esikuvana on kirjailijan itsensä kertoman mukaan Linnan asetoveri Viljam Pylkäs. Pylkäs syntyi 28. helmikuuta 1912 Karjalankannaksen Valkjärvellä ja hän kuoli 6. helmikuuta 1999 Lempäälässä. Kotiuduttuaan sotatantereilta Pylkäs sai menettämänsä suuren maatilan korvaajaksi pienen vuokratilan Punkalaitumelta. Pylkäs ja hänen Selma-vaimonsa saivat Karjalassa syntyneiden Tenhon ja Tertun lisäksi vielä kaksi lasta, Irman ja Ritvan.

Viljam Pylkäksen lapsenlapsi Sami Uutto, 52, on Ritvan ja hänen satakuntalaisen aviomiehensä Matin lapsi. Sami Uutto muistaa hyvin keskustelut, joita hän kävi pappansa kanssa.

– Pappa ei koskaan suostunut palaamaan menetetylle maalle ja kotitilalleen. Hän sanoi aina, että kun hän viimeksi meni sinne, oli mukana konepistooli. Eivät ne varmaan enää päästä sinne sen kanssa.

– Itse kävin katsomassa papan pirttiä aikoinaan Sakkolan Haparaisissa. Myöhemmin talo purettiin ja tänä päivänä siellä ei ole mitään nähtävää, kertoo Uutto.

– Paljon on muistoja mielessä. Papalla oli aina sellainen pirunkuri mielessä. Pieni hyvänmielinen kiusa jutellessa ja joskus myös teoissa, naurahtaa Sami Uutto muistellessaan käytyjä keskusteluja. Hän arvelee olleensa serkuksista eniten Viljam-papan kanssa.

Lue lisää Uuton ajatuksia ja muistoja papastaan Viljam Pylkäksestä päivän Urjalan Sanomista sekä digilehdestä!