Tämä kuva on viime syksyltä Urjalasta nuorille suunnatulta metsästysleiriltä.
Peuran- ja hirvenmetsästys, valkohäntäpeura (muokattu 2.8.2022) Urjalan Sanomat

Tähtäimessä tällä kaudella 3 000 peuraa

Heli Mustonen

Peuran metsästys alkoi syyskuun alussa vahtimismetsästyksenä. Nyt meneillään on jo kaikki metsästystavat ja jahtikausi jatkuu helmikuun puoliväliin.

Urjalassa tähtäin tällä jahtikaudella on noin 3000:ssa ammutusssa peurassa. Yhdellä luvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Urjalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tero Saarikko uskoo, että Urjalassa saatetaan päästä tämän ja tulevan jahtikauden jälkeen lähelle toivottua peurakantamäärää. Lukuna tämä tarkoittaa hieman alle 2 000 valkohäntäpeuraa.

Urjalassa pyyntilupia on tälle jahtikaudelle 2 490. Syyskuussa luvista käytettiin 10 prosenttia eli 250 lupaa. Kaatoja on tähän mennessä noin 300.

Ihan kaikki kaadot eivät ole välttämättä vielä päivittyneet. Syyskuun määrä on viime vuoteen verrattuna pienempi, mutta naarasverotus on nytkin korkea, 58 prosenttia aikuisista.

– Viime jahtikauden lopussa arvio valkohäntäpeuran kannasta oli runsas 3 500. Nyt kun metsästys alkoi, kanta oli arvioidulla 57,5:n vasatuottoprosentilla noin 5 600.

– Tuo vasatuottoprosentti voi olla aika rohkea, koska kahtena viime jahtikautena naarasverotus on ollut kova.

Lue lisää Urjalan Sanomista torstaina 8. lokakuuta tai digilehdestä jo tänään keskiviikkona kello 19 alkaen!