Paula Nikkilä Urjan Varstoista, Marjo Niittymäki, UrPSin Aaro Rytky, Mauri Mäntytörmä Urjalan kalakerhosta, MLL:n Urjalan yhdistystä edustanut Tuija Koivisto, 4H:n Hanna-Mari Vuorisalo, Marjo Jäärni (takana), Urjalan Urheiluautoilijoiden Jouni Manninen sekä Urjalan Naisvoimistelijoiden Mirva Rajala.
nuoriso- ja liikuntatoimi, yhdistystoiminta (muokattu 3.8.2022) Urjalan Sanomat

Yhdistysten toiminta on piristynyt keväisestä – toimijoita kaivataan lisää

Marjo Alste

Urjalan nuoriso- ja liikuntatoimen järjestämään yhdistysiltaan kerääntyi Lammiharjulle keskiviikkona 16. syyskuuta joukkio hyväntuulisia yhdistysaktiiveja. Illan tavoitteena oli vaihtaa kuulumisia ja pohtia tulevan kauden ohjelmaa yhdessä.

Valtaosa paikalla olleista yhdistysaktiiveista kertoi yhdistyksen fyysisen toiminnan pysähtyneen keväällä koronan myötä osin jo siksi, että lukuisia julkisia tiloja suljettiin. Toiset toimivat etäyhteyksillä – esimerkiksi Urjalan Palloseura harjoitteli pitkin korona-ajan valmentajien tekemien videoiden opastuksella.

Moni myös siirsi kesän mittaan toimintaa ulkosalle, missä turvaväleistä oli helpompi huolehtia. Esimerkiksi vaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton Urjalan yhdistyksen perhekahvilat jäivätkin tauolle, tapasivat lapset ja vanhemmat toisiaan kesän leikkipuistotreffeillä. Ulkona toimivat myös partiolaiset, jotka palloilijoiden tavoin ahkeroivat kevään ajan etätehtävien parissa mutta ovat nyt siirtyneet jo ulkoilmatapaamisiin.

Harrastajat otetaan avosylin vastaan

Moni yhdistys kertoo käynnistelleensä toimintaansa syksyn alettua aiempaa aktiivisemmin. Vielä ei monissa seuroissa olla aivan normaaleissa harrastajamäärissä, mutta toiminta on piristynyt pikkuhiljaa. Pelkona kuitenkin on, mitä syksy ja kiihtyvien koronatartuntojen määrät tuovat tullessaan – yleiseksi mainittiin huoli, että toiminta joudutaan keväiseen tapaan keskeyttämään.

Harrastajat otetaan siis avosylin vastaan, mutta tapahtumien suunnittelussa ja toiminnan markkinoinnissa ollaan vielä hivenen varpaillaan.

– Me kunnassa suunnittelemme ja toteutamme asioita normaalisti ja muutamme toimintatapaamme vasta sen jälkeen, mikäli ohjeistukset tapahtumien järjestämisestä muuttuvat, vakuuttivat kunnan liikunta- ja hyvinvointikoordinaattori Marjo Jäärni ja nuoriso- ja liikuntaohjaaja Marjo Niittymäki rohkaisevasti. Esimerkiksi syyslomaviikolle nuoriso- ja liikuntatoimi on suunnittelemassa ohjelmaa.

Toiveissa lisää aktiivisia tekijöitä

Monen yhdistyksen toiminta lepää pienen joukkion harteilla, ja samat ihmiset toimivat vastuutehtävissä useammassa kuin yhdessä yhdistyksessä. Toiveena olisikin saada yhdistystoimintaan lisää aktiiveja.

– Toivoisimme kunnan suunnalta järjestettävän yhdistysaktiiveille koulutuksen sijasta rentoa tykytoiminnan kaltaista yhdessäoloa, jolla voisi palkita yhdistysaktiiveja, jotka monesti edustavat useampaakin eri yhdistystä. Tällainen toiminta auttaisi nykyisiä toimijoita jaksamaan tehtävässään ja mahdollisesti houkuttelisi myös uusia kuntalaisia yhdistysten aktiivitoimintaan, yhdistyskentällä pohdittiin.