Eteläiselle Pirkanmaalle toivotaan paikallisjunaliikennettä. Tällaiset raiteet löytyvät jo nyt Akaan ja Valkeakosken väliltä, niitä käytetään teollisuuskuljetuksiin.
kuntoportaat, paikallisjunaliikenne, pirkan helmi (muokattu 2.8.2022) Urjalan Sanomat

Pirkan Helmen ideakisan sato: kuntoportaita ja paikallisjunia

Heli Mustonen

Pirkan Helmi toteutti 20-vuotisen historiansa ensimmäisen hankeideahaun tänä syksynä. Kaikille avoimessa haussa jätettiin 22 hankeideaa.

– Kuten Leader-toiminnassa yleensäkin, ideoiden kirjo oli melkoinen aina kuntoportaista seudullisen paikallisjunaliikenteen kehittämiseen, toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho kertoo.

Pirkan Helmen hallitus valitsee kokouksessaan 29. syyskuuta jatkovalmisteluun menevät ideat.

– Ne asetetaan samalla keskinäiseen tärkeysjärjestykseen paikallisen kehittämisohjelman toteuttamisen ja rahoituskelpoisuuden näkökulmasta.

– Kaikille ideahakuun osallistuneille tiedotetaan jatkovalmisteluun valituista ideoista.

Neljä kuntaa mukana

Haun tarkoituksena on ollut löytää toimialueen vaikuttavimmat kehittämisideat jatkojalostettaviksi yhdessä Pirkan Helmen väen kanssa. Toimialue käsittää Urjalan, Akaan, Valkeakosken ja Pälkäneen.

Kaikille ideoista jalostuville hankkeille pyritään varmistamaan riittävä rahoitus maa- ja metsätalousministeriön Leader-ryhmien välikausirahoitushaussa. Rahoitus koskee vuosia 2021 ja 2022.

– Samanaikaisesti ideahaun kanssa oli auki normaali Leader-tukien haku yleishyödylliseen kehittämiseen sekä yritysten investointeihin ja perustamistoimiin, Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho kertoo.

Tällä kuluvan 2014-2020 rahoituskauden viimeiseksi arvioidulla tukihakukierroksella jätettiin yhteensä 14 uutta tukihakemusta.

– Hakemuksilla haettiin EU:n, valtion ja toimialueen kuntien rahoitusosuuksista muodostuvaa Leader-tukea yhteensä noin  330 000 euroa, kun sitä on myönnettävissä enää noin 177 000 euroa.