Keskellä peltoaukeaa kohoaa pieni punainen pumppaamorakennus, joka pitää huolta siitä, ettei vesi nouse uudelleen sinne, missä nyt lainehtii vilja.
Vanhajärvi, vedenpumppaamo (muokattu 2.8. 19:18) Urjalan Sanomat

Vanhanjärven vedenpumppaamo lähtee uudistuneena toiselle vuosisadalleen

Heli Lehtelä

Aika lailla sata vuotta sitten Urjalassa oli aluillaan suuri hanke. 1900-luvun alun vuosikymmeninä järviä kuivattiin viljelymaaksi ympäri Suomen, ja kaksikymmentäluvulle tultaessa Urjalassa Laukeelan vieressä lainehtiva Vanhajärvikin oli päätetty kuivattaa. Järvi pengerrettiin ja sen keskelle tehtiin uoma, johon eri puolilta tulevat ojat laskivat. Uoman keskelle tehtiin pumppaamo, joka johdatti laskuvedet kohti Kolkanjokea ja Rutajärveä. Osa alun perin järveen tulevista laskuojista saatiin ohjattua uudelleen laskemaan suoraan Rutajärveä tavoittelevaan Kolkanjokeen. Näin vältyttiin ylenmääräiseltä pumppaamiselta.

Nyt Laukeelan kupeessa lainehtii 180 hehtaaria viljapeltoa. Vanhat penkereet ja uomat ovat yhä paikoillaan ja samalla paikalla oleva pumppaamo johdattaa vettä edelleen kohti Rutajärveä. Joitakin kunnostustoimenpiteitä on matkan varrella tehty aiemminkin, mutta tänä vuonna vedenpumppaamo on kokenut mittavan kohennuksen.

– Uusimme nyt molemmat pumput, joista toinen oli jo 70 vuotta vanha ja toinen oli vaihdettu vuonna 1990. Hyvin ne ovat kyllä kestäneet, kertoo päätoimitsija Simo Vehmaa, joka on hoitanut uudistuksen hallinnollista puolta.

Uudistuksen yhteydessä pumppaamoon tehtiin myös muuta kohennusta: Tulouoma pellitettiin sekä vahvistettiin valulla pumppaamon kohdalta, tuloaukkoon asennettiin välppä ja luukut, ohjauskeskus automatisoitiin ja pumppaamorakennus uusittiin.

Lue lisää satavuotiaan pumppaamon uudesta alusta Urjalan Sanomista torstaina 24. syyskuuta tai digilehdestä jo keskiviikkona kello 19 alkaen!