
Minna Mäkelä
Urjalan mehuasemalla Härmänkulmalla
on tehty mehuja kolmen viikon ajan. Kesän omenasato alkaa olla jo pulloissa, ja
nyt odotellaan syys- ja talviomenia. Jarkko ja Mia
Melkkala kertovat, että omenalajikkeesta riippuen kymmenestä kilosta
omenia saa 5–6,5 litraa mehua. Jauhoisemmista lajikkeista tulee vähemmän
kuin kiinteistä syys- ja talvilajikkeista.

vuonna, jolloin sato jäi vaatimattomaksi.
Minna Mäkelä
Urjalan mehuasemalla Härmänkulmalla
on tehty mehuja kolmen viikon ajan. Kesän omenasato alkaa olla jo pulloissa, ja
nyt odotellaan syys- ja talviomenia. Jarkko ja Mia
Melkkala kertovat, että omenalajikkeesta riippuen kymmenestä kilosta
omenia saa 5–6,5 litraa mehua. Jauhoisemmista lajikkeista tulee vähemmän
kuin kiinteistä syys- ja talvilajikkeista.
Omenoista
tehdään kahdenlaista mehua: puristamalla ja pastöroimalla. Pastöroitu mehu
säilyy pitkälle ensi vuoteen viileässä, mutta pelkkä puristettu mehu on
laitettava pakastimeen.
Omenasato on hyvä, mutta hunajasadosta ei samaa voi
sanoa.
– Jos Suomessa tuotetaan tavallisesti kaksi miljoonaa
kiloa hunajaa, niin nyt sitä on saatu siitä määrästä puolet. Joillakin
tarhureilla hunajaa ei ole juuri ollenkaan. Meilläkin sitä on puolet
vähemmän kuin viime vuonna, kertoo Jarkko Melkkala.
Lue lisää 15.9.2016 Urjalan Sanomista