Liikenneturvallisuus, Poliisin tehovalvonta (muokattu 3.8. 14:30) Urjalan Sanomat

Poliisin tehovalvonnassa syynissä turvavyöt ja kännykät

Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti suojatiesääntöjen noudattamista, turvalaitteiden käyttöä, kännyköiden käyttöä sekä muita tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavia tekijöitä. Viimeisen kolmen vuoden aikana keskimäärin 22 jalankulkijaa on kuollut ja lähes 400 loukkaantunut liikenteessä. Yli puolet kuolemantapauksista ja 90 prosenttia loukkaantumisista sattui taajamissa.

Esteetön kulku jalankulkijoille

Kesäkuussa astui voimaan uusi tieliikennelaki, jonka myötä myös ajoneuvojen kuljettajia koskevat suojatiesäännöt tiukentuivat. Uuden lain mukaan ajoneuvon kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta suojatietä lähestyttäessä. Lisäksi jalankulkijalle on annettava esteetön kulku suojatiellä – oma nopeus on sovitettava riittävän alhaiseksi, jotta ajoneuvon voi tarvittaessa pysäyttää. Suojatiellä olevalle tai sille astuvalle jalankulkijalle on taattava esteetön kulku.

Poliisin mukaan vaarallisin paikka suojatie on lapsille ja iäkkäille ihmisille – suojatiellä menehtyneistä jalankulkijoista puolet ja loukkaantuneista noin kolmasosa oli vähintään 65-vuotiaita. Lapsille ja nuorille tapahtui reilu neljännes loukkaantumisista.

Turvavyö on henkesi pelastaja

Poliisin mukaan turvavyön käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Kuitenkin erityisesti taajamissa ja henkilöautojen takapenkeillä sekä paketti- ja kuorma-autoissa turvavyö jää usein käyttämättä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvion mukaan noin joka kolmas olisi pelastunut kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa, mikäli turvavyötä olisi käytetty.

– Turvavyöttömän takamatkustajan henkilövahinkoriski voi olla taajamanopeudella tapahtuvassa törmäyksessä kolminkertainen turvavyötä käyttävän vammariskiin verrattuna. Poliisin keinot lisätä turvavyön käyttöä ovat valvonta ja sanktioiden jakaminen sekä valistus, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo poliisin tiedotteessa.