hirvikolarit, riistavahingot, Tieliikenneonnettomuus (muokattu 3.8.2022) Urjalan Sanomat

Nuori hirviuros kuoli törmättyään autoon

Minna Mäkelä

Urjalassa on sattunut syksyn ensimmäinen hirvikolari. Nuori hirviuros pääsi hengestään törmättyään autoon 9-tiellä torstaina aamulla noin kello 7 aikaan. Osumaa saanut auto oli sen verran jämerää tekoa, että kuljettaja sai luvan jatkaa matkaa eikä hän loukkaantunut törmäyksessä.

Tilanne oli paikan päällä kokonaan ohi puolisentoista tuntia myöhemmin, kun riistamiehet nostivat hirven peräkärryyn. Eläin oli ollut elossa hetken törmäyksen jälkeen, mutta kuollut jo ennen riistamiesten saapumista paikalle.

Paikalla ollut riistamies Juha Mäntysaari kertoo, että viimeksi Urjalassa on ollut hirvikolari kesällä. Retkeilijä oli löytänyt maastosta sattumalta vielä elossa olleen hirven, jonka etusorkka oli murskaantunut kokonaan ja takasorkka katkennut.

Mäntysaari arvioi jäljistä päätellen, että eläin oli jäänyt 9-tiellä Heinoontien kohdilla rekan alle, ja kuljettaja ei välttämättä ollut havainnut hirveä ollenkaan.

– Hirvi oli ollut metsässä ehkä pari päivää loukkaantuneena, hän sanoo.

Paikka, jossa hirvi oli jäänyt auton alle kesällä, on kohdassa, jossa riista-aita juuri päättyy. Mäntysaari sanoo, että Urjalaan pian rakennettavan uuden riista-aidan loppupäästä Hakkilassa voi tulla pahimmillaan uusi onnettomuusrysä. Toisaalta eläimet pääsevät valtatien ali jo nyt sillan alta.

Hakkilan levähdyspaikkojen liepeellä ennen Kylmäkosken aseman risteystä on joka tapauksessa edelleen eläinonnettomuuksille altis alue, jonne uusikaan riista-aita ei ulotu.