Kirjastossa voi Urjalassa käydä jo aamupäivisin lukemassa lehtiä ennen kuin kirjasto varsinaisesti avautuu. Kirjastonjohtaja Merja Tuovio kertoo, että aukioloajoista ollaan monta mieltä.
omatoimikirjasto, Urjalan kirjasto (muokattu 3.8. 18:02) Urjalan Sanomat

Kirjasto siirtyy kohti omatoimisuutta

Minna Mäkelä

Urjalan kirjastoa muokataan vähitellen omatoimikirjaston suuntaan, jossa voi asioida myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Tätä varten kirjastossa muun muassa aiotaan lisätä kameravalvontaa ja aineisto liitetään hälytysjärjestelmään.

Kirjaston palvelutiski uusittiin jo aiemmin, ja lisäksi kirjastossa ovat uudet lainaus- ja palautusautomaatit.

Urjalan kunnan aluehallintovirastolta automaattien hankintaan saamasta tuesta on jäljellä vielä rahaa, ja torstaina sivistyslautakunta varannee vielä lisää rahaa uudistusten tekemiseen ensi
vuoden loppuun mennessä.

Tulevaisuudessa omatoimisuuden lisääntyminen kirjastoasioinnissa voi johtaa siihen, että eläkkeelle siirtyvien työntekijöiden tilalle ei palkata uusia tekijöitä.

Kirjastonjohtaja Merja Tuovio sanoo, että se johtaa väistämättä palvelutason laskuun, kun asiantuntemus kirjastossa vähenee.

Kirjasto järjesti juuri kyselyn, jossa muun muassa kysyttiin aukiolotoiveita. Suurin osa vastasi verkossa, osa paperilla kirjastossa.

Osa toivoo kirjaston aukioloihin lisätunteja aamuun, osa iltaan ja toivoopa joku pääsevänsä kirjastoon öisinkin. Myös viikonloppuaukioloa toivottiin.

Merja Tuovio summaa, ettei vastauksista löydy yksiselitteisiä linjoja.

Kyselyssä haluttiin palautetta myös lainaus- ja palautusautomaateista.

– Vastauksissa pidettiin hyvänä, että tarjolla on vaihtoehto, mutta että kone ei korvaa ihmistä. Vanhemmat ihmiset kaipaavat apua. Jotkut ovat tyytyväisiä, kun voivat lainata aineistoa ilman, että
kukaan näkee, mitä lainaa ja palauttaa.

Lue lisää Urjalan Sanomista 10.9.2020 tai jo
keskiviikkona kello 19 alkaen digilehdestä!