pääkirjoitus, tulevaisuus (muokattu 3.8. 18:24) Urjalan Ylläpito

Erilaisia ytimiä etsimässä

Heli Lehtelä

Kovalla tohinalla kun painetaan hommia, niin kaikki tekeminen tuntuu helposti yhtä mielekkäältä. Työ on kuin sipulin kuorimista, aina tulee uusi yhtä hieno kerros vastaan, mutta ydintä ei löydy. Kuitenkin melkein työssä kuin työssä on olemassa se jokin ydin, perustehtävä, joka pitäisi täyttää ja turvata. On osattava priorisoida ja keskittyä olennaiseen.

Voisiko olla niin, että korona toi erilaisille organisaatioille kaivattua tuumausaikaa ja työrauhaa. Asioiden kehittäminen vaatii nimenomaan aikaa ja ajattelua. Kun monenlaiset menot ja velvollisuudet peruuntuivat, ja talouskäyrät kertoivat karua kieltään, piti pysähtyä miettimään olemassaolon tarkoitusta.

Urjalan kunnassa strategiatyö oli jo hyvässä vauhdissa koronan saapuessa Suomeen. Hyvä niin, nyt myös päättäjät ovat päässeet vaikuttamaan kuntastrategian sisältöön. Poikkeusaikana virkamiehet puristivat lopulta strategian kasaan ilman päättäjiä. Sinällään harmillista, mutta joskus reipas lapiointikin on ihan hyvä asia, silloin ei harhauduta lillukanvarsiin. Ja onhan valtuustolla vielä mahdollisuus vaikuttaa strategian lopulliseen olomuotooon, esitys on vasta tulossa valtuuston käsittelyyn. Nyt on myös rivikuntalaisella mahdollisuus vaikuttaa, kysyä lisätietoja äänestämältään päättäjältä ja kommentoida.

Seurakunnassa tuntuu olevan myös hyvä draivi päällä, kun nykyisen seurakuntatalon tilalle on alettu kaavailla monitoimitilaa. Erityisesti, kun puhutaan pienistä kunnista, on aina ilahduttavaa, että uudistusten edessä pohditaan yhteistyötä ja tilojen monikäyttöisyyttä. Harvakseltaan käytössä oleva seurakuntakuntatalo tulee ilman muuta kalliiksi. Mutta jos tilat saadaan useita tahoja palveleviksi, saa seurakunta tilakuluja takaisin vuokrien muodossa ja kuntalaiset parhaimmillaan sellaisiakin palveluita, joista ei ole osattu vielä edes haaveilla.

Paikallislehdessäkin on pohdittu tänä vuonna erityisen paljon paikallismedian perustehtävää ja sen kehittämistä. Haluamme turvata sen, että urjalalaiset saavat jatkossakin uutisia olennaisista asioista ja vielä ajantasaisemmin kuin nyt. Olemme pohtineet työtapojemme toimivuutta ja pullonkaulojen poistamista työprosesseistamme, jotta voisimme keskittyä yhä enemmän perustehtävämme, tiedon välittämiseen. Hihat on nyt kääritty, puolen vuoden sisällä pitäisi näkyä tuloksia.

3.9.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi