Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Kesäloman loppuminen stressaa monia


– Mikäli ympäristötekijät ovat työpaikalla kunnossa, on lomalta mukavaa palata
töihin, muistuttaa psykologian professori Marko Elovainio.

Marjo Alste

Kalenteri kääntyi elokuun puolivälin yli, koulut alkoivat ja valtaosa on palannut lomalta töihin. Kalenterin sivut täyttyvät syksyn työtehtävistä, sähköposti on täynnä loman aikana tulleita posteja ja työmotivaatio tuntuu olevan kateissa. Ahdistaako? Et ole ainoa – loman jälkeinen ahdistus työhön paluusta on yleinen ilmiö.

Lomapaineet kuormittavat

Helsingin yliopiston psykologian professori Marko Elovainio kertoo, että monen työarki on kuluttavaa, eikä ihminen koe palautuvansa riittävästi työpäivien jälkeen ja vapaapäivinään. Siksi ihminen ajattelee lepäävänsä lomalla oikein urakalla sekä toisaalta myös tekevänsä kaikki ne asiat, joita ei hektisen arjen lomassa ennätä tai jaksa töiden ohessa tehdä. Tämä lataa lomaan paineita ja aiheuttaa lomastressin.

– Mikäli lomalla aurinko ei paistakaan tai ei ehdi tehdä kaikkea suunnittelemaansa, iskee ahdistus. Lisäksi loman lähetessä loppuaan moni alkaa jo miettiä työasioita ja sitä, mitä kaikkea pitää jaksaa hoitaa, Elovainio kertoo.

Elovainion mukaan olisikin tärkeää, ettei lomaan asettaisi liikaa paineita. Ensiarvoisessa asemassa olisi saada normaalista arjesta niin miellyttävää ja tyydyttävää, ettei kaikkea tekemistä tarvitse kasata lomaan.

– Myös arjessa täytyy palautua ja tehdä mukavia asioita.

Lomastressin kannalta työhyvinvointi on ratkaisevassa asemassa. Elovainion mukaan työ on ihmisille yleensä hyvästä ja töissä käydään mielellään.

– Mikäli ympäristötekijät ovat työpaikalla kunnossa, on lomalta mukavaa palata töihin.

 

Lue päivän lehdestä Elovainion vinkit siihen, kuinka helpottaa töihinpaluuta loman jälkeen ja mitkä ovat merkkejä siitä, että työstä on tullut turhan kuormittavaa.