koulun aloitus, pääkirjoitus (muokattu 4.8.2022) Urjalan Ylläpito

Uusia alkuja ja konkreettisia tekoja

Heli Lehtelä

Saattelin eilen ekaluokkalaiseni kouluun. Sinne se juoksi kavereiden luokse sen suuremmin pohtimatta, miltä koulun aloitus tuntuu.

Kaikilla pirkanmaalaisilla lapsilla syksyn koulutaival alkoi keskiviikkona hieman erilaisissa merkeissä kuin minään aiempana vuonna. Jotkut palasivat vasta nyt lähiopetukseen sitten poikkeusolojen alkamisen keväällä, mutta ihan kaikkia koskevat ne rajoitukset, joita vieläkin pitää noudattaa tuon pienen, mutta viheliäisen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kouluissa opetusryhmät pyritään pitämään erillään toisistaan myös välituntien ajan ja itse opetusta pyritään tekemään väljemmissä tiloissa. Onneksi alkusyksyksi on povailtu mukavia kelejä. Sen puitteissa opetusta on helpompi toteuttaa ihan ulkosallakin. Maskeja ei koulukyydeissä vielä käytetä, mutta tilanne voi muuttua nopeasti, kuten sivistysjohtaja Juha Salo meille kertoi.

Toivotaan, että syksyn myötä epidemiatilanne pystyy kurissa ja lapset voivat käydä koulussa ja aikuiset töissä tavanomaiseen tyyliin. Eikä pelkästään toivota, vaan tehdään pieniä mutta konkreettisia tekoja asian hyväksi. Pestään käsiä usein, pysytään sairaana kotona ja tavataan ystäviä ulkosalla. Haasteita riitää alkuvuodenkin paikkaamisessa, toista aaltoa ei nyt kaivattaisi.

Korona aiheuttaa päänvaivaa myös kuntapuolella, kuten tässä lehdessä seisoo. Säästöjen suunnittelu ei kaiken epävarmuuden keskellä ole yksinkertaista ja erään epävarmuuskertoimen asiaan tuo sote-uudistuksen aikautaulu. Sotea on odoteltu toteutuvaksi jo vuosia; jokohan muutoksesta tulisi todellisuutta. Se jää nähtäväksi, mutta tuskin koko pottia kannattaa vedonlyönnissä asian puolesta kiinnittää.

Varautuminen poikkeusoloihin ei ole koskaan ollut helppoa. Nyt siitä on tullut arkipäivää vähän joka alalle, ei vain pelastustoimeen, joka on perinteisesti turvannut arkeamme oloissa kuin oloissa.

Vapaaehtoisuuteen perustuva palokuntatoiminta sopii muuten harrastukseksi myös lapsille. Urjalan vapaapalokunnan päällikkö Antti Kivistökin kertoo tyttäriensä innostuneen toiminnasta, jossa aivan varmasti oppii tärkeitä kansalaistaitoja loppuelämän varrelle.

13.8.2020 Heli Lehtela, heli.lehtela@urjalansanomat.fi