koronatartunnat, pääkirjoitus (muokattu 4.8. 16:03) Urjalan Ylläpito

Taipua pitäisi, – vaan ei katketa

Heli Lehtelä

Vielä on kesää jäljellä, vaikka ensi viikolla koulut jo alkavatkin. Kesää ja lomia ollaan saatu viettää koronakevään jälkeen hieman huojentuneemmissa tunnelmissa.

Urjalassa saatiin kuin saatiinkin juhlia 100-vuotiasta Väinö Linnaa viime viikonloppuna Pentinkulman päivillä, niin paikan päällä kuin verkon kauttakin. Samaan aikaan hallituksen asettama, julkisia tilaisuuksia koskeva 500 henkilön rajoitus purettiin.

Jälleen taivaanrannassa on kuitenkin näkyvissä synkkiä pilviä. Tartuntamäärät Suomessa ovat kasvussa ja esimerkiksi Saksassa koronan toinen aalto on jo käsillä. Luultavasti tämän lehden ilmestymispäivänä saamme lisätietoa esimerkiksi maskien käyttöä koskien. – Siitäkin huolimatta, vaikka niitä ei kauppojen hyllyillä enää ole. Tässä valossa rajoitusten purku tuntuu erikoiselta ratkaisulta.

Aika näyttää joudutaanko kouluissa syksyllä turvallisuussyistä vuorottelemaan lähi- ja etäopetusten välillä. Kevään kokemusten ja lakimuutosten jälkeen poikkeuksiin joka tapauksessa taivuttaneen joustavammin.

Mutta miten käy yritysten toisen aallon iskiessä? Taloudellisesti terveellä pohjalla olleet yritykset vielä kestivät kevään koettelemukset, mutta kovin paljon enempää ne eivät enää katkeamatta pysty taipumaan.

Entä miten käy ihmisten jaksamisen? Vaikka katukuva oli kevään aikana rauhallinen, niin väkivaltatilastot kertovat poikkeusajan olleen kaikkea muuta. Urjalassakin väkivaltarikosten määrään tuli huomattava piikki, kuten tällä viikolla uutisoimme.

Yksilöinä pystymme vaikuttamaan tässäkin tilanteessa omaan ja lähimmäistemme turvallisuuteen paljon pitämällä fyysistä etäisyyttä, pesemällä käsiä ja välttämällä väenpaljoutta; sekä hakemalla apua silloin, kun tuntuu, että jaksamisen rajat ovat liian lähellä tai jo ylitetyt. Tätä kriisiä vastaan pitää taistella pehmeämmin arvoin ja asein kuin sitä, mistä Pentinkulman päivillä puhuttiin.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta, koronapandemia ei ole vielä ohi.

6.8.2020 Heli Lehtelä, heli.lehtela@urjalansanomat.fi