posti, Postinjakelu (muokattu 4.8. 16:03) Urjalan Ylläpito

Posti jatkaa printtipostin jakelun keventämistä perjantaisin

Urjalan Sanomat

Posti jatkaa lokakuun loppuun saakka poikkeusjärjestelyitä, jossa perjantain postilähetykset on jaettu pääsääntöisesti jo torstaina. Posti aloitti poikkeusjärjestelyt kesäkuun alussa, kun jaettavan postin määrä väheni. Poikkeusjärjestelyä jatketaan, koska jaettavaa ei ole riittävästi myös perjantain jakeluun. Aikaistettu jakelu on Postin mukaan mahdollinen, koska vähäinen postimäärä ehditään lajittelemaan aiemmin.

Poikkeusjärjestely ei edellytä lähettäjiltä tai postinsaajilta mitään toimenpiteitä, vaan palvelu jatkuu aiemmin sovitun malliin mukaisesti.

Poikkeusjärjestely ei koske sanomalehtien varhaisjakelua eikä pakettien jakelua. Perjantaisin perusjakelussa eli päiväpostin mukana kulkeneet sanomalehdet jaetaan edelleen perjantaisin. Myös Postin palvelupisteet ja asiakaspalvelu palvelevat normaalisti ilman muutoksia.
Posti jakaa sanomalehtiä seitsemänä päivänä viikossa ja paketteja kuutena päivänä viikossa noutopisteisiin. Muuta postia eli mm. kirjeitä, aikakauslehtiä ja mainoksia jaetaan viitenä päivänä viikossa, mutta ei kaikkia tuotteita kaikkina arkipäivinä, koska eri tuotteilla on lähettäjäasiakkaan kanssa sovittu palveluaikataulu. Esimerkiksi jollakin tuotteella voi olla tietyksi arkipäiväksi sovittu jakelu, toisilla tuotteilla on useamman päivän jakeluaika.

Postin tiedotteen mukaan kirjemäärästä on hävinnyt 2000-luvulla sähköisen viestinnän myötä yli 60 prosenttia ja koronapandemia kiihdyttää edelleen paperipostin laskua. Postin jakaman kirjepostin määrä väheni huhti-kesäkuussa ennätykselliset 24 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.