Esikoiskirjailijat olivat ahkeroineet monipuolisen kattauksen kirjoista pitäville.
esikoiskirjailijat, pentinkulman päivät (muokattu 4.8.2022) Urjalan Ylläpito

Esikoiskirjoissa on lukutoukalle mistä valita

Heli Lehtelä

Pentinkulman päiviä voitaneen jo 43-vuoden historian jälkeen kutsua kirjallisuuden klassikkotapahtumaksi. Klassikkotapahtuman tapahtumaklassikoksi on Venlan vuosittaisen pyöräretken lisäksi muotoutunut esikoiskirjailijoiden paneelikeskustelu, joka tarjoaa kirjallisuuden ystävälle kattavan esittelyn kirjavuoden uutuuksista ja kirjallisuuskentän nousevista tähdistä.

Urjalan yhtenäiskoulun auditorioon kokoontui tänäkin vuonna mukavasti lukutoukkia kuuntelemaan Maria Laakson, Erkka Mykkäsen ja Taija Tuomisen vetämää paneelia.

– Tämä on erinomainen aitiopaikka myös oman kirjan kirjoittamisesta haaveileville. Sanotaan, että jos haluat oppia kirjoittamaan, niin lue ja kirjoita paljon, mutta myös kirjoittamisesta keskusteleminen auttaa, totesi Mykkänen aluksi.

Monet paneelin esikoiskirjailijoista ovat jo kokeneita kirjoittajia muutoin, mutta olivat vasta nyt päätyneet kirjoittamaan kirjan.

Esimerkiksi hauskana ihmisenä tunnettu Raisa Omaheimoon kirjoittanut aiemmin näytelmätekstejä ja stand-uppia. Hänen Läskimonologinsa oli menestys, – ja hauska. Romaanimuotoisen kirjan kirjoittaminen on kuitenkin vetänyt kirjoittajan vakavaksi.

–  Sydänei ole lainkaan hauska kirja. Päinvastoin. Ehkä seuraavaksi voisin haastaa itseni kirjoittamaan hauskankin kirjan, Omaheimo pohtii.

Varsin erottuva teos aihevalintansa kannalta oli Milja Sarkolan Pääomani, joka käsittelee porvarillisuutta ja rahaa.

– Rahasta puhuminen ei nykyään ole helppoa. Halusin rikkoa tämän tabun. Taiteilijana tavallaan haluaisin profiloitua köyhänä; se olisi jotenkin hienompaa ja taiteellisempaa kuin olla porvarillinen, Sarkola kertoo.

Puhutuksi esikoiskirjaksi on noussut viime aikoina myös toimittajana tunnetun Riikka SuomisenSuhteellisen vapaata, jonka kautta kirjoittaja kertoo haluavansa kyseenalaistaa sukupuolisuuden ja seksuaalisuuden normeja, – mutta myös viihdyttää.

Lukutoukalla riittää syksyksi töitä, sillä esikoikirjojen kansien sisältä löytyy myös Marika Riikosen hevoskirjallisuutta, Akseli Heikkilän tunnelmointia Kukkolan koskelta, Vilhemiina Palosen siivittämiä matkoja vaikeiden asioiden äärelle, Marko Järvikallaksen ja Matti Vilkin oivaltavia novelleja, Pertti Saloheimon proosarunoja, JP Laitisen aivot nyrjäyttävää analyysia ja Lotta Duffan dystopiaa.