kylmäkosken vankila, vankilapako (muokattu 4.8.2022) Marjo Alste

Kylmäkosken vankilasta paennut vanki

Kylmäkosken vankilasta on paennut vanki vankilan historian ensimmäistä kertaa. Pako kävi ilmi maanantaina 13. heinäkuuta. Vankilan johtaja Harri Rämö vahvistaa tapauksen Urjalan Sanomille ja kertoo, että paon syynä on inhimillinen erehdys, jonka myötä vankila vapautti väärän vangin. Kun henkilökunta huomasi väärän vangin poistuneen vapaalle jalalle, oli tämä jo ennättänyt poistua vankilan porttien ulkopuolelle.
– Kyseessä on inhimillinen erehdys, jossa väärä vanki on päässyt vapaaksi. Kateissa oleva vanki on esiintynyt henkilönä, jonka oli tarkoitus vapautua, Rämö kertoo. Hänen mukaansa vanki, joka oli ollut tarkoitus vapauttaa, on sittemmin myös päästetty vapaaksi.

– Vanki, joka oli tarkoitus vapauttaa, on eilen suorittanut viimeistä päiväänsä tuomiostaan. Rikosseuraamuslaitoksella ei ollut laillisia perusteita pitää häntä kiinni, joten hänet on vapautettu alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Rämö kertoo, että paon epäillään olleen ennalta suunniteltu. Suunnitelmaan ovat mahdollisesti osallistuneet sekä karannut että laillisesti vapautunut vanki.

– Meillä on vahva epäilys siitä, että pako on suunniteltu yksissä tuumin. Korostan kuitenkin, että kyseessä on nimenomaan epäily eikä syytös, poliisi tutkii pakoa. Karannut vanki on etsintäkuulutettu ja hänet otetaan poliisin toimesta kiinni, mikäli poliisi hänet kohtaa.

Vankilanjohtaja ei ota kantaa siihen, mistä syystä ja kuinka pitkää tuomiota karannut vanki on ollut suorittamassa. Viitteitä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ei kuitenkaan ole. Vankia ei Rämön mukaan myöskään ole syytä pitää sivullisille vaarallisena, vaikka täyttä varmuutta asiasta ei olekaan.

– Henkilökunnan arvion mukaan vankia ei lähtökohtaisesti ole tarvetta pitää vaarallisena, Rämö kertoo.

Iltalehden tietojen mukaan rikosseuraamuslaitos on ilmoittanut vangin karkumatkasta poliisille joka tekee päätöksen, onko karkurista tarpeen julkaista tuntomerkkejä. Iltalehden mukaan perusteena kuvan tai nimen julkaisuun täytyy olla esimerkiksi epäily uusiin rikoksiin syyllistymisestä tai henkilön aiheuttama vaara.

Suljetusta, vuonna 1993 avatusta vankilasta ei aiemmin ole karannut yhtäkään vankia. Vuonna 2018 vankilassa vankeusrangaistustaan suoritti keskimäärin 125 vankia.

Juttua päivitetty 12.15: lisätty Harri Rämön kommentit paon epäillystä suunnitelmallisuudesta sekä Rämön arvio karanneen vangin vaarallisuudesta.