Tervetuloa Suomen kauneimmalle mökille!
Uutiset (muokattu 22.4.2021) Marjo Alste

Suomen kaunein kesämökki lumoaa vierailijan

Aamuaurinko leikittelee säteillään vanhoista ikkunapuitteista rakennetun kasvihuoneen ikkunalaseissa Kylmäkosken Tipurissa, Jalantijärven rannalla. Punaisen, 1800-luvun lopun maalaisromanttisen mökin isäntäpari saapuu vastaanottamaan tulijan auringon kanssa kilpaa sädehtien. Perässä tepsuttaa 9-vuotias Bruno-koira häntäänsä puolelta toiselle viuhtoen.

Martti Uotilan ja René Wilénin kesämökki valittiin viime viikolla huipentuneessa Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelmassa Suomen kauneimmaksi kesäpaikaksi. Voitto tuntuu kaksikosta makealta.
– Onhan se kunnia, sillä ohjelmassa oli mukana paljon hienoja mökkejä, isännät toteavat. Uotila ja Wilén päätyivät ohjelmaan mukaan ystävänsä ilmiantamina.
– Ystävämme oli ilmiantanut meidät ja tuotantoyhtiöstä sitten soitettiin, lähtisimmekö mukaan ohjelmaan. Viikon verran pohdimme asiaa, kunnes suostuimme, Uotila kertoilee.
– Emme ole varsinaisesti mitään linssiludeja, jännitimme kuvauksia melko paljon, Wilén tunnustaa nauraen.

Monipuolinen puutarha

Wilén ja Uotila viettävät mökillään kuudetta kesäänsä. Kaksikko asuu ja työskentelee yrittäjinä Helsingissä, mutta viikonlopuiksi he karistavat kaupungin tomut tossuistaan ja rientävät maalle. Aika kuluu sekä pihamaalla puuhastellen että ystävien kanssa.
Kaksikon puutarha on kunnioitusta herättävä ja varsinainen runsauden keidas.
– En ole laskenut, montaako eri kasvia täällä kasvaa, mutta paljon! Uotila nauraa.

Muun muassa omena- ja päärynäpuut, latva-artisokka, aprikoosi, kuitupalmu, viinirypäle, kiivi, kurkku ja nektariini ovat löytäneet paikkansa puutarhasta sekä kasvihuoneesta. Lisäksi kasvihuoneen sivustalta löytyy yrttitarha, jossa kasvaa muun muassa mansikka-, suklaa- ja mojitominttua. Uotila nipsaisee ohi kulkiessaan muutaman mintunlehden suuhunsa.

Puutarhan antia hyödynnetään ruuanlaitossa, mutta kasvit ovat myös harrastus.
– Olemme kumpikin maalta kotoisin ja puutarhassa on hauskaa viettää aikaa. Se toimii myös mukavana vastapainona työllemme, Uotila kertoo.
– Haluaisin käydä yrttikurssin, jotta oppisin käyttämään yrttejä ruuanlaitossa vielä paremmin, Wilén haaveilee.

Martti Uotilan ja René Wilénin kasvihuoneessa kasvaa muun muassa rypäleitä.

 

Kasvihuone on rakennettu ystävältä saaduista vanhoista ikkunapuitteista.

Riamuliiterissä istutaan iltaa

Kaksikerroksisen mökin ja kasvihuoneen lisäksi pihapiiriin kuuluu rantasauna, vanha aitta sekä liiteri, joka on tila juhlille.
– Se on tamperelaisittain nimeltään riamuliiteri, jossa on mukava istua iltaa ystävien kesken, Wilén ja Uotila kertovat. Seurusteluun tarkoitetusta tilasta löytyykin pitkä pöytä, jonka ympärille Uotila ja Wilén keräävät mielellään ystävänsä. Sosiaaliseksi tunnustautuva pari nauttii juhlista ja niiden isännöinnistä sekä ystävien seurasta.

Kyläilijät saavat myös kaksikon pysähtymään. Wilén kertoo, että erilainen puuhastelu on pariskunnalle yksi tapa rentoutua, ja mökillä erilaisia projekteja riittääkin – kun yksi homma valmistuu, siintää seuraava jo vieressä. Vieraiden kanssa seurustelu kuitenkin saa myös touhukkaan isäntäväen toisinaan istahtamaan paikoilleen ja nauttimaan hetkestä.
– Ei pidä kuitenkaan luulla, että tekisimme koko ajan jotain. Olemme myös television orjia, ja rakastamme seurata monia erilaisia televisiosarjoja, Wilén tunnustaa nauraen.

Bruno-koira nauttii Riamuliiterin sohvasta. Taustalla piano, jota soitetaan usein illanistujaisissa.

 

Uutta ja vanhaa

Uotila ja Wilén ovat kunnostaneet ja sisustaneet mökin yhdistellen kauniisti uusia ja vanhoja sisustuselementtejä. Myös kierrätysmateriaalien käyttö on kekseliästä – esimerkiksi vanhat kattotiilet käytettiin kukkapenkkien reunuskivinä kun selvisi, ettei tiilikattoa ollut mahdollista enää kunnostaa. Kasvihuone taas on rakennettu ystävän ravintolasta saaduista vanhoista ikkunapuitteista.
– Olemme myös opetelleet hitsaamaan, Uotila kehaisee ja esittelee kaksikon mökin pihalle rakentamaa metallista kehikkoa, jonka ympärillä kiertää kasviköynnöksiä.
– Toki alalla työskentelevä ystävämme katsoi hitsaussaumoja hieman kauhuissaan, Wilén virnistää.

Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin sisustuksessa näkyvät myös erilaiset vuodenajat ja juhlat. Wilén tunnustautuu pitävänsä eritoten joulusta ja suunnitteleekin jo nyt, millaisia jouluvaloja aikoo tänä talvena mökille laittaa.
– Renéllä on niin paljon joulukoristeita, ettei niitä kaikkia edes löydä, Uotila sanoo ja osoittaa mökin portaikkoon viime joululta unohtunutta olkipukkia.

Vaikka kesä on mökkeilyn kulta-aikaa, kertoo kaksikko nauttivansa mökistään myös talvisin. Rannasta lähtevä ja järven kiertävä hiihtolatu kerää kiitoksia.
– On mahtavaa päästä ladulle heti omasta pihasta, se ei Helsingissä todellakaan onnistu, Uotila kiittelee.
– Lisäksi teemme talvisin rantaan avannon, se on omanlaistaan luksusta, Wilén jatkaa.

Suomen kauneinta kesämökkiä etsivät toimittaja Hanna Sumari, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen, jotka valitsivat 30 erilaisen kesäpaikan joukosta kymmenen kauneinta kohdetta. Näistä kymmenestä kohteesta katsojat valitsivat yleisöäänestyksellä Suomen kauneimman mökin. Voittajat pokkasivat tittelin lisäksi 10 000 euron palkinnon.

Myös sisätiloissa on paljon viherkasveja. Seinällä on kunniapaikalla Martti Uotilan isän tekemä taulu.

 

Todistetusti Suomen kaunein kesämökki. Palkinnoksi voittajat saivat tittelin sekä 10 000 euroa remonttirahaa.

 

Toiseen kerrokseen vievän portaikon taulut on pelastettu Kylmäkosken vanhasta koulusta.
Bruno-koira nauttii puutarhassa käyskentelystä.

Nukkuma-aitassa riittää tilaa kesävieraille. Taustalla Riamuliiteri.